2024. április 28. - Valéria

Soros György a britekről magyaráz

Több mint három évtized után ismét a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségére szorulhat Nagy-Britannia, mivel a gazdasághoz mérve túl nagy a bankrendszere - mondta a szombati The Timesnak Soros György.
2009. március 28. szombat 15:52 - HírExtra
A magyar-amerikai nagybefektető a vezető brit napilapnak adott interjúban kijelentette: a fő probléma az, hogy "a brit bankrendszer nagyobb, mint a brit gazdaság", ezért ha a pénzügyi szektor rendbetételét Nagy-Britanniának önállóan kell megoldania, az az adósság jelentős felhalmozódását eredményezné.

Soros "elképzelhetőnek" nevezte, hogy a brit kormány az IMF-hez lesz kénytelen fordulni, ha "folytatódik a bankrendszer összeomlása". Hozzátette ugyanakkor, hogy egyelőre inkább csak "lehetségesnek" tartja, semmint "valószínűnek", hogy Nagy-Britanniának a valutaalap segítségére lesz szüksége.

A pénzügyi válság kezdete óta nem először kerül elő az a felvetés, hogy Londonnak esetleg az IMF-től kell pénzt kérnie. Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezérigazgatója a BBC televízióban néhány hete kijelentette: attól tart, hogy Kelet-Európán kívül más európai, illetve egyéb térségbeli országok is a valutaalap segítségére szorulhatnak. Azt ugyan valószínűtlennek nevezte, hogy például Nagy-Britannia vagy Írország is erre a sorsa juthat, de hozzátette: az eddigi tapasztalatok alapján "soha ne mondjuk, hogy soha".

A brit költségvetés állapota a hatalmas állami gazdaságélénkítő és főleg banki tőkepótló intézkedések nyomán valóban évtizedek óta nem volt olyan rossz, mint most.

Soros György a szombati The Timesnak azt mondta: katasztrófával érne fel, ha a húsz legnagyobb fejlett és fejlődő gazdaság (G20) jövő heti londoni csúcstalálkozóján nem születnek tényleges döntések. A befektető szerint most nem lesz elég általános elvek megfogalmazása, hanem gyakorlati lépéseket kell elhatározni, de ha a találkozó kudarccal végződik, akkor a globális pénzügyi és kereskedelmi rendszer "széthullik".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását