2024. május 2. - Zsigmond

Folytatódik a Szabadegyetem Szeged

Az őszi szemeszterben is folytatódik a Szabadegyetem Szeged előadássorozata, amelyen a Szegedi Tudományegyetemen művelt egy-egy tudományterület legérdekesebb és legidőszerűbb kérdéseit mutatják be a felsőoktatási intézmény oktatói és kutatói - tájékoztatt
2008. szeptember 14. vasárnap 12:29 - Hírextra
A közérthető, ugyanakkor tudományos igényű előadások témáit a lehető legszélesebb körből válogatták, így tükrözik majd az intézményben folyó oktatási és tudományos munka sokszínűségét.
Az SZTE legkiválóbb oktatói szerda esténként 18 órától várják előadásukkal a Tanulmányi és Információs Központ nagytermébe a hallgatókat és az érdeklődőket. Az előadásokról felvételek készülnek, amelyek az egyetem honlapján megtekinthetők.

A szemeszter tizenegy előadója közül elsőként, szerdán este Kiss Tamás áll a szabadegyetem katedrájára, a professzor a fémvegyületek gyógyászati alkalmazásáról beszél majd. Az érdeklődők megtudhatják, hogy bár a fémvegyületek gyógyászati alkalmazása elvétve már a rómaiak idején is előfordult, az orvosi szervetlen kémia a múlt század közepén vált önálló tudományterületé. Bizonyos fémes elemek, mint a vas, a réz, a cink vagy a szelén, nélkülözhetetlenek a szervezet számára, egyes anyagcsere-betegségek azonban a fémionok felhalmozódásához vezethetnek, ilyenkor ezek specifikus eltávolítására van szükség. Ma már nagy számban alkalmaznak fémvegyületeket terápiás céllal, de a diagnosztikai eljárásokban is fontos szerepet töltenek be - olvasható az előadás rövid ismertetőjében.

Az érdeklődők a szemeszter előadásain hallhatnak majd az agyi vérellátásról, az ókori és a mai jogrendszer kapcsolatáról, a számfogalom alakulásáról, a női és a férfi agy eltéréseiről. Szó esik majd Weöres Sándor költészetéről, a nyolcszáz éves horvát-magyar közös államiságról, a genetikailag módosított növényekről, arról, hogy létezik-e ideális menedzsmenttechnika, és arról is, mi vezetett korunk környezeti válságához.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását