2024. március 29. - Auguszta

1956-ra emlékeznek Hódmezővásárhelyen

Rendhagyó történelemórákkal, filmvetítésekkel, az események résztvevőinek beszámolóival emlékeznek Hódmezővásárhelyen az 1956-os forradalomra és szabadságharcra - közölte Madácsy Tamás, az Emlékpont-múzeum igazgatója kedden.
2007. október 16. kedd 14:14 - Hírextra
Az október 20-án kezdődő úgynevezett nemzeti emlékezet hete programjai elsősorban a diákoknak szólnak, hiszen ők azok, akik legkevesebbet tudnak az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről - mondta a történész.

Beszámolója szerint a vásárhelyi általános- és középiskolák diákjainak országosan elismert történészek, a forradalom résztvevői és szemtanúi tartanak rendhagyó történelemórákat 1956-ról.
A múzeum vendége lesz többek között Regéczy-Nagy László, a Történelmi Igazságtétel Bizottság elnöke, Horváth Miklós hadtörténész, valamint Csoma Lajos jogász és Szendrei Kálmán gyógyszerész professzor, akik Hódmezővásárhelyen jártak középiskolába, s 1956 októberében részt vettek Szegeden a MEFESZ megalakításában.

Az Emlékpont Múzeum történészei is összeállítottak egy tanórát, melyen filmrészletek segítségével a diákok a forradalom országos és vásárhelyi történéseivel ismerkedhetnek meg.

A nagyközönség számára szervezett programokon a mozgóképé lesz a főszerep, levetítik Sólyom András Angyal Istvánról forgatott, 56 villanás című alkotását, Lux Antal Magyar forradalom 1956 című filmjét.

Madácsy Tamás elmondta azt is, hogy az idén első alkalommal megszervezett rendezvénysorozatot a jövőben szeretnék bővíteni, s a régió diákjai számára is elérhetővé tenni, hasonlóan az elmúlt fél évszázadot bemutató rendhagyó történelemóráikhoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását