2024. április 28. - Valéria

Az EZTER első lemeze

Megjelent Bíró Eszter új zenekarának, az EZTER-nek az első lemeze; a világzenei formáció az - együttes nevét viselő - albumon a zsidó folklór dallamait dolgozta fel új formában, modern hangszerelésben.
2007. november 27. kedd 17:34 - Hírextra

Bíró Eszter keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: Fodóval készített új világzenei CD-jének lemezbemutató koncertjét december 4-én, jövő kedden, az A38 Hajón tartják.

Mint arra az énekesnő rámutatott, a most megjelent lemez gyökeresen különbözik a tavalyi - Zenéim 2000-2006 címmel kiadott - CD-jétől, amely hat év saját dalaiból válogatott.

Az új formációban az eddig a Budapest Klezmer Bandből, musicalekből, filmekből megismert Bíró Eszter helyett egy másik oldalát szerette volna megmutatni, így megkülönböztetésként választotta a saját nevéből formált EZTER elnevezést a lemez címének és a zenekar nevének - emelte ki Bíró Eszter.

Elmondta, hogy a lemezen tíz szám hallható nyolc különböző nyelven, a világ számos tájáról. A dalok az egymással való békés együttélés üzenetét közvetítik; egy békedal és egy háborúellenes dal is szerepel a CD-n.

A Budapest Klezmer Bandben - amelynek munkájában továbbra is részt vesz - számos jiddis dalt énekel, a kelet-európai zsidó folklór dallamait. Az új CD készítésekor azt keresték: hogyan lehet mai formában, XXI. századi hangszerelésben bemutatni ezeket a dallamokat, elsősorban a fiataloknak, akik nem ülnek be a koncerttermekbe tradicionális zsidó zenét hallgatni. A mostani lemez számaira táncolni, bulizni lehet - hangsúlyozta Bíró Eszter, hozzátéve, hogy a zenei anyagon egy éve dolgoznak.
Az énekesnő kitért arra, hogy a lemezen sok olyan szám kapott helyet, amit még soha senki nem dolgozott föl. Az alapanyagként felhasznált számokat, amelyek dallamán és szövegén több helyen változtattak, ő maga válogatta. A hangszerelést pedig Fodo készítette, az ősi dallamból kiindulva.
Bíró Eszter elmondta, hogy a dalokra hosszú ideig tartó gyűjtőmunkával talált rá. A lemezen New Yorkból, a Kaukázusból, Görögországból, Jemenből, Spanyolországból, Lengyelországból, Irakból is szerepel dallam, továbbá az egyetlen magyar nyelvű dal, az Erdélyből való Szól a kakas is különleges feldolgozásban hallható.

A legújabb népdal a XX. század elejéről való Amerikából, míg a legrégebbi, az arámi nyelvű iraki dal több ezer éves - mutatott rá az énekesnő, megjegyezve, hogy a lemezborítóban a dalok szövege mellett, a fordítás is megtalálható.

Bíró Eszter elmondta, a tervek szerint a most megjelent CD-t újabb EZTER-lemez követi majd. Mint mondta, rengeteg zenei anyag vár még feldolgozásra, s remélik tudják folytatni ezt a küldetést.
A EZTER-projekttel kapcsolatos tervekről szólva elmondta, hogy az együttes iránt érdeklődnek Németországból és az Amerikai Egyesült Államokból is. Hozzátette: a modern világzenei projekt további célja a magyar kultúra külföldi népszerűsítése, elsősorban a fiatal közönségnek szervezett világzenei fesztiválokon.

A zenekarban Fodo (dob, billentyűs hangszerek), Nikola Parov (kaval, gadulka, klarinét), Papesch Péter (basszusgitár), Mogyoró Kornél (ütőhangszerek), Hámori Máté (gitár) játszik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását