2024. április 26. - Ervin

Eiffel-torony Székesfehérváron

Két legyet üt egy csapásra, aki visszagyűjti az alumínium italdobozokat, hiszen nemcsak az utcákon és a háztartásokban lesz kevesebb a szemét, de az energiával is takarékoskodik – foglalta össze a fémhulladék újrahasznosítás előnyeit Herczog Edit, a
2008. szeptember 12. péntek 13:34 - Hírextra
Ezt követően fehérvár főterén leleplezték a színesfém visszagyűjtés fontosságát szimbolizáló alkotást, az Eiffel-torony 12 méteres, italdobozokkal borított mását, amelyet a műszaki egyetem hallgatói építettek.

"Fel kell készülni mind a színesfémek, mind az energia akár már a közeljövőben bekövetkező világméretű hiányára. Éppen erre figyelmeztet például a hazánkban egyre inkább elharapódzó színesfémlopás jelensége" – hívta fel a figyelmet a közelgő problémákra Herczog Edit az EAA (European Aluminium Association) pénteki székesfehérvári ülésén.

Mint a képviselő rámutatott, az alumínium előállítása rendkívül energiaigényes folyamat. Éppen ezért, aki részt vesz az italdobozok újrahasznosításában, az nemcsak a szeméttől óvja meg környezetét, de jelentős energia-megtakarításhoz is hozzájárul. Herczog Edit méltatta a lakossági szemléletformálás és a visszagyűjtés megszervezése érdekében létrejött hazai civil összefogást, amely évente közel 700 millió doboz újrahasznosítását teszi lehetővé, ezzel uniós viszonylatban is kiváló eredményt érve el.

A konferencia következő mozzanataként Herczog Edit Warvasovszky Tihamér polgármester, valamint Maarten Labberton, az EAA képviselője segítségével leleplezte az Eiffel-torony 12 méteres, italdobozokkal borított makettjét a fehérvári főtéren. Az 1,6 tonnás acélvázra, több mint 2.000 órás munkával 10.000 italdobozt szegecseltek a Budapesti Műszaki Egyetem Zöld Körének hallgatói.

A makettet – melynek 1889-es eredetije még az acél korlátlan felhasználási lehetőségét szimbolizálta – a visszagyűjtést koordináló ÉAI Magyarország Kht. állította fel a fehérvári főtéren, hogy felhívja a figyelmet a visszagyűjtés jelentőségére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását