2024. május 3. - Tímea, Irma

A Nemzetbiztonsági Kabinet közleménye

A Nemzetbiztonsági Kabinet (NBK) szeptember 12-én, pénteken Szilvásy György miniszter beszámolója alapján, tárgyalt arról a törvénytelen, az informatikai adatbiztonságot érintő cselekménysorozatról, amelyre a napokban derült fény.
2008. szeptember 12. péntek 11:27 - Hírextra
Egy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) látókörébe került biztonsági vállalkozás eredeti rendeltetésétől eltérően internetes kapcsolattartásra és információgyűjtésre alkalmas titkos hálózatott hozott létre.

Ezt széles körű jogosulatlan titkos adatgyűjtésre - gyanú szerint egyebek közt minősített információk megszerzésére - használták fel. A titkos hálózat működtetői megkísérelték a behatolást az elektronikus kormányzati gerinchálóhoz kapcsolódó egyes kormányzati szervek információs rendszerébe, veszélyeztetve ezzel e szervek törvényes és biztonságos működését.

Az ügyben az NBH főigazgatója szeptember 10-én tett feljelentést az Országos
Rendőr-főkapitányságnál (ORFK) számítás- technikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény, államtitoksértés, valamint más cselekmények gyanúja miatt. A Nemzeti Nyomozó Iroda házkutatása során a cég telephelyén illetve magánszemélyeknél számítástechnikai eszközöket foglalt le: az adatok kiértékelése folyamatban van.

A NBK a miniszteri tájékoztatás alapján úgy döntött, hogy szükségesnek tartja az informatikai biztonságot fokozó folyamatban levő törvényelőkészítő tevékenység felgyorsítását, a fontos intézmények és létesítmények biztonsági védelmének erősítését. A NBK kezdeményezte a képviselői érintettségre és a folyamatban levő ügy kiemelkedő társadalompolitikai és nemzetbiztonsági jelentőségére tekintettel Nemzetbiztonsági Bizottság rendkívüli ülésén történő soron kívüli tájékoztatását.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását