2024. május 3. - Tímea, Irma

Új pszichiátriai központ?

Az egészségügyi tárca pszichiátria módszertani központ létrehozását tervezi, az elképzelések szerint a központ a Semmelweis Egyetem pszichiátriai klinikáján kapna helyet - erről Székely Tamás szakminiszter beszélt csütörtökön Budapesten.
2008. szeptember 11. csütörtök 16:17 - Hírextra
A tárcavezető elmondta: múlt héten egyeztetett Szabó Mátéval, az állampolgári jogok országgyűlési biztosával a pszichiátriai betegek ellátásáról, és többek a központ létrehozása is szóba került.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az elmúlt hetekben, hónapokban többször kifejtette azon véleményét, hogy a pszichiátriai betegeket ellátó Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárása a jogbiztonsággal és a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való joggal kapcsolatos visszásságot okozott. Szabó Máté korábban nyilvánosságra hozott állásfoglalásában úgy fogalmazott: az OPNI bezárása aggályos helyzetet teremtett az ellátottak, az egészségügyi dolgozók, végső soron pedig az egész társadalom számára.

Székely Tamás csütörtökön elmondta: a központ azt az szakmai és módszertani munkát folytatná, amit az OPNI korábban. A tárcavezető hozzátette: az ombudsmannal megegyeztek ugyanakkor abban is, hogy kerülni kell a pszichiátriai betegek stigmatizációját, és ezért nincs szükség nagy pszichiátriai intézmények létrehozására.

A Magyar Pszichiátriai Társaság és a Pszichiátriai Szakmai Kollégium vezetői is nemrégiben hangot adtak azon véleményüknek, hogy az OPNI helyett szükség van egy egységes intézményre, amely koncentrálja a szakmai tudást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását