2024. április 26. - Ervin

Megérte a szigorítás

A rendőrség előzetes adatai szerint 2008 első nyolc hónapjában 25 százalékkal csökkent a halálos balesetek száma az előző év hasonló időszakához képest - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján.
2008. szeptember 11. csütörtök 16:13 - Hírextra
A szóvivő elmondta, a kormány szerdai ülésén jelentést hallgatott meg a Zéró Tolerancia elv bevezetésének eddigi eredményeiről.

Budai Bernadett emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök tavaly októberben hirdette meg Új rend és szabadság programjában a közlekedési szabályok megszegésével szembeni, a korábbinál szigorúbb intézkedések bevezetését. Az objektív felelősség elve 2008. január 1-jén léptett hatályba.

A szigorítások eredményeként idén - a tavalyi hasonló időszakhoz képest - 7 százalékkal csökkent a személyi sérüléssel járó és 25 százalékkal a halálos balesetek száma. A súlyos sérüléses balesetek száma több mint 11 százalékkal, a könnyű sérüléssel járó baleseteké 3 százalékkal mérséklődött - mondta el a szóvivő.

Ez eddigi statisztikák szerint 209-cel kevesebb ember veszítette el életét közúti balesetben, mint a tavalyi év első nyolc hónapja alatt, még így is 599 ember hunyt el a közutakon.

Csökkent az ittasan okozott közúti balesetek száma is: 2007-hez képest 26 százalékkal. A január 20-án életbe lépett szigorítás óta összesen 5.361 jogosítványt vettek el ittas vezetőktől a rendőrök - emelte ki Budai Bernadett.

A rendőrség az év eleje és augusztus vége között közel 163 ezer sofőrnek mintegy 483 ezer büntető pontot adott különböző szabálysértések miatt. E mellett az új közlekedési szabályok bevezetése óta a hatóságok 110 ezer szabálysértést rögzítettek és majdnem 4,4 milliárd forint bírságot szabtak ki.

A kormányszóvivő szerint a kormány által meghallgatott jelentés azt erősíti, hogy célra vezetőek a szigorúbb szabályok: ha hatékonyabb a rendőri fellépés és magasabbak a bírságok, az autósok többsége jobban betartja az előírásokat. Kiemelte még, hogy visszaigazolódott ez a fajta, de indokolt mértékű szigorítás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását