2024. május 20. - Bernát, Felícia

Hatezer külföldi szavazhat nálunk

Mintegy hatezer nem magyar uniós állampolgár szavazhat Magyarországon a vasárnapi európai parlamenti választáson (EP) - közölte az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője kedden az MTI-vel.
2009. június 2. kedd 16:16 - HírExtra
Rytkó Emília tájékoztatása szerint a határidőig 5.580-an jelentkeztek, hogy Magyarországon kívánnak szavazni. A magyar névjegyzékbe felvett uniós polgár között mások mellett 2.406 román, 1.367 német, 399 lengyel, 166 brit, 125 olasz, 119 francia és 108 osztrák állampolgár is van.

Az OVI már befejezte az egyeztetést az unió társszerveivel azokról a választópolgárokról, akik a június 7-ei európai parlamenti (EP) választáson nem az anyaországuk pártlistáira szavaznak. Az egyeztetéseknél az anyaországban törölték a választót az ottani névjegyzékből, így akadályozták meg, hogy valaki esetleg több helyen szavazzon.

Az uniós polgárok tehát már nem kérhetik, hogy más országban szavazhassanak, mint ahol a névjegyzékben szerepelnek.

A magyarországi EP-választás sajátossága, hogy azon nemcsak a magyar állampolgárok, hanem az itt lakóhelyet létesített uniós polgárok is szavazhatnak, ha ezt előre kérték.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását