2024. április 28. - Valéria

Kókáék kiadáscsökkentő javaslatokat tesznek

A Kóka János vezette Liberális Gazdasági Kabinet azt javasolja az SZDSZ-nek, hogy még az adótörvények benyújtása előtt nyújtson be olyan javaslatot, amely a következő évekre meghatározná a költségvetés kiadási oldalának felső korlátját, hogy a politikai a
2008. szeptember 11. csütörtök 09:51 - Hírextra
A közlemény szerint szerdán tanácskozott az SZDSZ vezető közgazdászaiból és szakértőiből álló Liberális Gazdasági Kabinet, amelynek ülését Kóka János vezette. A testület szerint az SZDSZ-frakciónak még az adótörvények benyújtása előtt olyan törvénytervezetet kellene az Országgyűlés elé terjesztenie, amely a következő évekre meghatározná a költségvetés kiadási oldalának felső korlátját. Ezt a kormány a költségvetés tervezése és végrehajtása során nem léphetné át, így politikai alkuk nem gátolhatnák a gazdasági növekedéshez elengedhetetlen adócsökkentést - állapította meg az SZDSZ volt elnöke által vezetett kabinet.

A testület szerint a magyar gazdaság tartós növekedési pályára állításához a következő három évben legalább 1000 milliárd forintos adó- és járulékcsökkentés szükséges, ezzel párhuzamosan pedig kiadáscsökkentés is kell.

A közlemény szerint liberális szakértők úgy vélték, hogy az adócsökkentéshez érdemi mozgásteret teremt, ha a központi költségvetés kiadásai a következő években az inflációtól elmaradó mértékben emelkednek, ugyanakkor a kiadáscsökkentés az oktatást és az egészségügyet nem érintené, mert ezek a területek a tartós növekedés és versenyképesség megalapozói
Egyetértettek abban, hogy a bürokrácia mérséklésével, a párhuzamosságok kiküszöbölésével az állami szféra igazgatási és intézményi költségei jelentősen csökkenthetők, utaltak a jóléti kiadások rászorultság alapú átalakításából, illetve a kevéssé hatékony munkaerő-piaci támogatások felülvizsgálatából származó összegekre, valamint szerintük a kedvezmények, mentességek, kivételek radikális szűkítése is növeli az adócsökkentés mozgásterét.

A kabinet azt is javasolta, hogy az adóreform mellett az SZDSZ három további témában kezdeményezzen szakértői és politikai konzultációt: a méltányos és fenntartható nyugdíjrendszerről, a legális munkavállalást erősítő foglalkoztatáspolitikáról, valamint a rászorultság elvű szociálpolitikáról. A testület azt is sürgette, hogy kerüljön sor a közpénzügyi törvény megalkotására és a pártfinanszírozási törvény módosítására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását