2024. április 26. - Ervin

Hétfőn Sárközy meghallgatás

A Nemzeti Sporttanács (NST) élére a miniszterelnök által felkért Sárközy Tamást hétfőn hallgatja meg az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottsága.
2008. szeptember 11. csütörtök 16:53 - Hírextra
Ezt Bánki Erik, a bizottság fideszes elnöke közölte az MTI érdeklődésére. A politikus egyelőre nem árulta el, hogy támogatják-e a korábban Magyar Jégkorong Szövetséget elnökként vezető és a sporttörvény megalkotásában részt vett Sárközy kinevezését, de hozzátette: a sporttanács elnökének kinevezéséhez nem szükséges a sport- és turisztikai bizottság tagjainak többségi igen szavazata.

A sporttörvény úgy fogalmaz, hogy "a tanács elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki a jelölt illetékes országgyűlési bizottság által történt meghallgatását követően".
"A Nemzeti Sporttanács eddig gyakorlatilag egy gittegyletként működött - jelentette ki Bánki Erik.

"Fennállása óta semmilyen érdemi javaslatot nem tudott tenni a kormányzat felé, megfelelő lobbiereje sem volt és többlettámogatást sem tudott szerezni a magyar sportnak. Sárközy Tamástól azt várjuk, hogy befolyását kihasználva az eddigiekkel ellentétben eredményesen és hatékonyan működjön a tanács és a magyar sport érdekeit szolgáló, a kormány által hasznosítható javaslatokat fogalmazzon meg" - nyilatkozott a bizottsági elnök.

Az ellenzéki politikus hozzátette: szeretnék elérni, hogy Sárközy támogassa a Fidesz olimpiai törvényjavaslatát, amely garantálná az infrastrukturális, pénzügyi és sportegészségügyi feltételeket ahhoz, hogy a magyar sport versenyképes legyen a 2012-es londoni olimpián.

Bánki Erik elmondta, a sportügyekben illetékes parlamenti bizottság hétfői ülésének másik napirendi pontja a Nemzeti Sporttanács eddigi tevékenységéről szóló beszámoló lesz. Mivel a tanácsot megalakulásától elnökként vezető Vitray Tamás már az olimpia előtt lemondott tisztségéről, Sárközy Tamást pedig még nem nevezték ki, ezért Bánki szerint a beszámoló előterjesztője Gyenesei István sportért felelős önkormányzati miniszter, mint az NST társelnöke; ifj. Török Ottó sportszakállamtikár, vagy Komlósi Gábor, az NST főtitkára lehet.

Azzal kapcsolatban, hogy a kormány által a NST-től kért olimpiai értékelés elkészítésével sem Vitray, sem Sárközy nem kíván foglalkozni, Bánki Eriknek az a véleménye, hogy az értékelés elvégzése a Magyar Olimpiai Bizottság és a szakszövetségek feladata.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását