2024. május 2. - Zsigmond

Debreceni "busz-biznisz"

Helyi népszavazást kezdeményez az MSZP debreceni önkormányzati frakciója a tömegközlekedés átalakításával kapcsolatos pályázat miatt - jelentette be Varga Zoltán, a szocialisták városi alelnöke csütörtökön "a Kósa-féle busz-bizniszre magyarázat nincs, kér
2008. szeptember 11. csütörtök 18:18 - Hírextra
A politikus emlékeztetett rá, hogy bár jelenleg 2012-ig hatályos közszolgáltatási szerződés van érvényben a Hajdú Volán Zrt.-vel, a közgyűlés ennek ellenére tavasszal új pályázatot írt ki a helyi autóbusszal végzett menetrend szerinti személyszállításra.

Varga Zoltán szerint nem igazak azok az érvek, miszerint azért kell változtatni, mert a jelenlegi cég által nyújtott szolgáltatás rossz minőségű és drága.Ezzel összefüggésben Bassel Ferenc, az MSZP debreceni alelnöke elmondta: a Hajdú Volán jelenleg üzemelő gépjárműparkja - a felszereltséget és az életkort figyelembe véve - harmadik az országban. A járatkimaradások száma nem éri el a közszolgálati szerződésben meghatározott egy százalékot, sőt lényegesen elmarad attól.

A politikus megemlítette azt is, hogy a Hajdú Volán más volán társaságokkal összehasonlítva a legolcsóbb, egy kilométer út költsége 375 forint, míg az öt legnagyobb megyei jogú városban ez az átlag 425 forint kilométerenként.

Varga Zoltán a sajtótájékoztatón kérdésesnek nevezte, hogy a jobb minőségű szolgáltatás irányába történő elmozdulás jelenti-e, hogy a jelenlegi egyszázalékos megengedett járatkimaradási mértéket a pályázatban két százalékra emelte a város vezetése.

Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a több mint 10 milliárd forintos gépjárműpark beszerzést követően, és a jelenleg érvényes közszolgáltatási szerződés felmondásával lényegesen drágább lesz a tömegközlekedés Debrecenben.

Ezt a pluszköltséget pedig vagy a tömegközlekedést igénybe vevők, vagy együttesen az adófizető debreceniek fizetik majd meg.Varga Zoltán szerint ilyen súlyú kérdésben megengedhetetlen, hogy a közgyűlés döntsön esetlegesen zárt tanácskozáson.

Meg kell kérdezni a debrecenieket, ezért kezdeményezik a helyi népszavazást - tette hozzá.
Az MTI érdeklődésére Varga Zoltán annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a fideszes többségű debreceni közgyűlés támogatni fogja a képviselők egynegyede által benyújtandó helyi népszavazási kezdeményezést. A Fidesz ugyanis elkötelezett híve a népszavazásnak, s mint többször kifejtették, egy-egy népszavazás a demokrácia ünnepe - mondta Varga Zoltán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását