2024. április 25. - Márk

Várhatóan módosul a műsorszolgáltatási díj rendszere

Kilencven százalékos készültségi szinten állnak a lejáró műsorszolgáltatási jogosultságok pályáztatási előkészületei a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál (NMHH), de a végleges anyag csak az új médiatörvény részleteinek ismeretében készülhet el.
2010. november 15. hétfő 15:52 - HírExtra
Ezért a már üzemelő rádiós szolgáltatók többször is kérhetnek majd 60 napra szóló ideiglenes műsorszolgáltatási jogosultságot a pályázati eljárás ideje alatt - hivatkozik a Helyi Rádiók Országos Egyesületének (HEROE) az MTI-hez hétfőn elküldött közleménye Andrássy Györgyre, a hatóság műsorszolgáltatási igazgatójára.

Arról, hogy mikor indulhat a pályáztatás a lejáró műsorszolgáltatási jogosultságokért, a szakember azt mondta a HEROE múlt heti szolnoki konferenciáján: a végleges pályázati felhívás mindaddig nem készülhet el, amíg az új médiatörvény részletei nem derülnek ki.

Mint azt Kollarik Tamás, a médiatanács tagja a találkozón ismertette: a közeljövőben több mint hatvan jogosultság jár le. Az ideiglenes műsorszolgáltatási szerződésről azt mondta: ez egy átmeneti megoldás, amely kiküszöböli, hogy a jelenlegi csúszás később egyes településeken átmeneti "csendhez vezessen".

A közleményben az olvasható: Radetzky András, a HEROE elnöke a konferencia elején azt kérte az új médiahatóságtól, hogy a pályázati eljárásban a testület mindenképpen vegye figyelembe és plusz pontokkal értékelje a műsorszolgáltatásban szerzett tapasztalatot és az eddigi jogszerű működést.

A közlemény részletesebben is kitér Andrássy György, az NMHH műsorszolgáltatási igazgatójának előadására, aki azt mondta: tarthatatlan a digitális rádiózásra történő átállás 2014-es céldátuma. A szakember több, a helyi rádiós műsorszolgáltató vállalkozások számára fontos információt közölt.

Az előzetes jogalkotói elképzelések szerint valószínűsíthető, hogy megszűnik a műszaki közmeghallgatás, és rövidül az eljárási idők egy része is. A műsorszolgáltatási szerződés megkötésének jelenlegi gyakorlata is átalakulhat: ehelyett a médiatanács az elképzelések szerint hatósági szerződést köt, amely garantálja a jogszerű működéshez elengedhetetlen ellenőrzési keretet.

Ezzel együtt változnak a pályázati eljárások is, minden bizonnyal az egyszerűsítés jegyében. Módosulhat a műsorszolgáltatási díj rendszere is. A jövőben a vételkörzet nagyságával, gazdasági teherbírásával megegyező árképzési rendszert alkalmazhatnak majd - olvasható a közleményben, amely hozzáteszi, hogy több mint egy évvel ezelőtt a HEROE is benyújtott egy piacorientált, szolgáltató-barát díjszámítási képletet tartalmazó tervezetet az ORTT-hez.

A HEROE tájékoztatása szerint Magyarországon jelenleg 150 helyi vagy regionális adó működik. A szervezet 1996-ban alakult a helyi rádiók 90 százalékának részvételével. Az egyesület szakmai érdekvédelmi és érdekképviseleti társadalmi szervezet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását