2024. május 14. - Bonifác

19 éve bontották le a vasfüggönyt

A vasfüggöny 19 évvel ezelőtti lebontása történelmi tett volt, amit magyar, osztrák és német emberek közösen hajtottak végre, és ezzel egész Európa szabadságát sikerült kivívniuk.
2008. szeptember 11. csütörtök 14:52 - Hírextra
Ennek a tettnek a végrehajtásához egyszerre volt szükség civilek bátor kiállására és államférfiak felelős helytállására. Utóbbiak közé tartozott Alois Mock akkori osztrák és Horn Gyula akkori magyar külügyminiszter, akik 1989 nyarán átvágták a vasfüggönyt jelképező szögesdrótot, és ezzel megtették az első lépést annak végleges lebontása felé. Ezt követte a Páneurópai Piknik békés civil demonstrációja és a határ részleges megnyitása az ide érkezett keletnémet polgárok előtt.

Ezek együtt vezettek el az 1989. szeptember 11-én bekövetkezett végleges határnyitáshoz, a vasfüggöny teljes lebontásához, és ez nyitott utat Németország és Európa újraegyesítése előtt.
Ezért ez a nap az egységes és szabad Európa szimbolikus születésnapjának is tekinthető.

Mára a Magyarországot Európától elválasztó határok végleg elveszítették gyakorlati jelentőségüket: hazánk tavalyi schengeni csatlakozása után immár nem csak szabadon, de akadálytalanul is lépheti át a határt minden magyar, és átérezhetik az Európához tartozás élményét a mindennapokban.

A közös történelmi tettre és az azóta elért eredményekre egyformán büszke lehet minden magyar. Emlékezzünk büszkén és békésen minderre a mai napon.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

...
2017. december 13. 20:34
csak "archiválás" - mert idővel törlődik a netről, ez is...
...
2017. december 13. 20:26
Vascipő a Dunára néz,
szomjus nyelvét ölti,
vágyakozva sohajtoz.
Segít rajta neonáci,
odasiet a "rajthoz".
Vasutasék kalapácsa,
no meg hozzá edzett kéz,
s kopasz csávó jót golfoz:
Erídj, ússz a gazdihoz!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását