2024. május 4. - Mónika, Flórián

Kitüntették a nagykövetet

A magyar és lengyel nép ezeréves barátságának ápolásáért szerdán a budapesti Lengyel Intézetben Duna-díjjal tüntették ki Joanna Stempinska (kiejtése: joanna sztempinyszka) asszonyt, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetét.
2008. szeptember 10. szerda 13:30 - Hírextra
Az ünnepség díszvendége Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés elnöke volt, a meghívottak sorában több politikus, közéleti személyiség jelent meg. A díjat Cselényi László, a Duna Televízió elnöke adta át, aki kiemelte, hogy első ízben kapta külföldi személyiség a televízió különdíját, melyet művészeknek, közéleti személyiségeknek adományoznak.

A magyarul választékosan beszélő Joanna Stempinska Magyarország régi barátja, aki borászként a budapesti Kertészeti Egyetemen szerzett diplomát, majd elvégezte az ELTE művészettörténet szakát. 1992 óta a Lengyel Külügyminisztérium munkatársa, dolgozott a brüsszeli lengyel NATO-képviseleten, 2005 decembere óta pedig budapesti lengyel nagykövet.
Nevéhez fűződik egyebek között az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából tartott lengyel-magyar szolidaritási ünnepségsorozat megszervezése, a győri lengyel-magyar barátság szobrának és II. János Pál pápa XVII. kerületi emlékművének felállítása.

Az ünnepségen Pitti Katalin operaénekes Stefan Stuligrosz (kiejtése: sztefan sztuligros) lengyel zeneszerző Ave Maria című művét, Érdi Tamás zongoraművész pedig Chopin G-moll balladáját adta elő, és levetítették a Duna Televíziónak a díjazottról készített portréfilmjét. A Duna Televízió az esemény alkalmából szerda este lengyel estet tart.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását