2024. április 27. - Zita

Irodalmi fesztivál a metamorfózis jegyében

Kiállítás, koncert, felolvasóest, filmvetítés, valamint színházi előadás várja az érdeklődőket a szeptember 17. és 21. között megrendezendő Budapest Transzfer Nemzetközi Irodalmi Fesztiválon, melynek a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) mellett az Uránia Nemzet
2008. szeptember 10. szerda 13:34 - Hírextra
Csorba Csilla, a PIM főigazgatója hangsúlyozta, a rendezvény célja, hogy behívják "a falak közé" az európai irodalom képviselőit, akik "szavakat cserélhetnek, transzformálhatnak" a magyar alkotókkal. Mint mondta, a Budapest Transzfer programja "változatos, színes", minden generációnak élményt nyújthat.

Wernitzer Júlia, a PIM főigazgató-helyettese, a rendezvény főszervezője a programot ismertetve kifejtette: szeptember 17-én, szerdán az ünnepélyes fesztiválmegnyitót Átváltozások címmel egy kerekasztal-beszélgetés követi, melyen Menyhért Anna irodalomkritikus vezetésével Cakó Ferenc animációs filmrendező, Hámori József neurobiológus, Máté-Tóth András teológus, Olasz Sándor irodalomtörténész, valamint Vásárhelyi Tamás biológus vesz részt.

Szeptember 18-án, csütörtökön Szótranszfer - Metamorfózisok az irodalomban címmel Grendel Lajos író, Marin Mincu román író és Parti Nagy Lajos író olvasnak fel a témához kapcsolódó műveikből. A beszélgetés moderátora Mészáros Sándor irodalomkritikus. Ezt Oláh Kálmán és Kovács Anna kétzongorás estje követi - folytatta.

Wernitzer Júlia tájékoztatása szerint szeptember 19-én, pénteken a Verscsempész - Verstranszfer címet viselő felolvasóest és beszélgetés azon kérdésekre keresi a választ, hogyan hangzik egy vers idegen nyelvű fordítása, új vers születik-e vagy az eredeti hű mása. A programon Hisznyai Zoltán és Mila Haugová, Tóth Krisztina és Lucien Noullez, Petőcz András és Gintras Grajaukas szerzőpárosokkal találkozhat a közönség.
Péntek este nyolc órakor ef.Zámbó István, feLugossy László és Szirtes János Kiterjedéstelen létforma címmel egy performanszt ad elő.

Wernitzer Júlia elmondta azt is, hogy szeptember 20-án, szombaton az Egy angol Budapesten című műsor keretében Christopher Hampton angol drámaíróval, dramaturggal és műfordítóval beszélget Lévai Balázs, este nyolc órakor pedig a Budapesti Kamaraszínház Ericsson termében Hampton Emberbarát című vígjátékát mutatják be a szerző jelenlétében. A főszervező megemlítette azt is, hogy a Budapest Transzfer ideje alatt Időtlen lenyomat címmel Lukáts Andor kortárs művészekről készített sziluett-portréit nézhetik meg az érdeklődők a PIM udvarán.

Bakos Edit, az Uránia Nemzeti Filmszínház ügyvezető igazgatója elmondta, hogy szeptember 19-én este hét órától az animációs filmek rajongóinak nyújthat kikapcsolódást Cakó Ferenc Négy évszak (2000), Kiss István Átváltozás (2004), Orosz István A kert (1993) és Az idő látképei (2004), M. Tóth Éva Jelenések (2001) című munkája, de műsorra tűzik Jankovics Marcell három alkotását is, a Sisyphust (1974), a Küzdőket (1977) és Az ember tragédiája 2. színét is. A vetítés után beszélgetést rendeznek.

Szeptember 20-án Szaladják István Madárszabadító, felhő, szél című 2006-ban készült játékfilmjét, míg szeptember 21-én Szemző Tibor Az élet vendége - Csoma-legendárium című 2006-os alkotását láthatja a közönség. A filmvetítések után Gelencsér Gábor filmesztéta, filmkritikus és Pintér Judit beszélget az alkotókkal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását