2024. április 26. - Ervin

Határtalan kékség versbe foglalva

Jean-Michel Maulpoix francia költő első magyarul megjelent kötetét, a Kékverseket mutatják be a szerző jelenlétében hétfőn este, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
2008. október 10. péntek 17:01 - Hírextra
A fordítás az Eötvös Collegium műhelyében készült a Kosztolányi-program keretében, Sepsi Enikő vezetésével, szerkesztésében és előszavával. A könyvbemutató után, kedden Jean-Michel Maulpoix az ELTE Eötvös Collegium modern és kortárs francia költészeti szemináriumának vendége lesz.
A Kékversek a magyar kiadással párhuzamosan szlovén és német fordításban is megjelennek. Ezt a kötetet először 1992-ben adták ki és ez Jean Michel Maulpoix legtöbb nyelvre lefordított, legtöbbet idézett verseskötete.

A magyar kiadáshoz írt ajánlásában a költőtől az olvasó megtudhatja, hogy a kötet terve Bretagne-ban, az Atlanti-óceán partján fogant meg benne. "Örülök, hogy a Kékversek magyar fordításban most olyan olvasókra lel, akiknek a nagy alföldek, sík vidékek horizontja ismerős... Nincs szükség óceánra, csak valamiféle üres látóhatárra ahhoz, hogy a tekintet befelé forduljon" - írta a szerző.

Jean-Michel Maulpoix költő, esszéista, egyetemi tanár, 58 éves és 1984 óta szerkeszti a Le Nouveau Recueil című irodalmi, kritikai folyóiratot. 2001-ben Franciaországban elnyerte a legjobb irodalmi portál díját. A Henri Michaux Társaság elnöke, a Mallarmé Akadémia megválasztott tagja.
Jean-Michel Maulpoix művei japán, koreai, spanyol, angol, orosz és olasz fordításban jelentek meg - tájékoztatta minderről az MTI-t Balla Borbála, a Francia Intézet sajtóreferense.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását