2024. május 4. - Mónika, Flórián

Semsey Andorra, a bőkezű mecénás

A Magyar Természettudományi Múzeum, a debreceni Déri Múzeum és a balmazújvárosi Semsey Andor Múzeum az egykori mecénás születésének 175., illetve halálának 85. évfordulója alkalmából emlékülést tartott kedden a Déri Múzeumban.
2008. szeptember 9. kedd 20:48 - Hírextra
Az előadások után emlékkiállítás nyílt a debreceni múzeumban, ahol Matskási István kandidátus, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója méltatta Semsey Andor munkásságát. Emlékeztetett arra, hogy a bőkezű mecénást a nagyközönség kevésbé ismeri, mint a Nemzeti Múzeum alapítóját, Széchényi Ferencet, holott Semsey többet adott a nemzetnek. A XIX. század végén, illetve a XX. század elején egymillió aranykoronát áldozott birtokai jövedelméből a kultúra és a tudomány támogatására, valamint ásványok és ősmaradványok vásárlására.

Ezenkívül nagyon sok pénzt adott a Magyar Állami Földtani Intézet megalapításához, illetve a Magyar Tudományos Akadémia kutatásainak támogatásához. Ugyanakkor egy szerényen berendezett kétszobás lakásban élt Budapesten, a Kálvin téren. A család birtokainak nagyobb részét képező Balmazújvároson 1889-ben iskolát építtetett és ebben az épületben kapott helyet a város múzeuma, amely a nevét viseli.

A két hónapig látható kiállításon a nemzeti elkötelezettségét évszázadokon keresztül bizonyító, nemesi rangú Semsey-család történetét bemutató dokumentumok, illetve a Semsey Andor által megvásárolt ásványok és ősmaradványok láthatók. A tárlókban többek között az a két Erdélyből származó ásvány is megtalálható, melyeket Semseytnek, illetve Andoritnak neveztek el a bőkezű mecénás neve után.

A Természettudományi Múzeum gyűjteményének bemutatása annál is értékesebb, mert - a főigazgató elmondása szerint - jelenleg mindössze egyetlen ősmaradvány látható az intézményben, és szomorú tényként említette Matskási, hogy 1956-ban belövést kapott a Nemzeti Múzeum ásványtárolója, amelynek nagy része - benne a Semsey Andor által vásárolt darabokkal - megsemmisült.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását