2024. május 9. - Gergely

Szilágyi Lenke nyerte a Nagydíjat

Szilágyi Lenke fotóművész nyerte el az idén a Magyar Fotográfiai Nagydíjat - közölte a Magyar Fotóművészek Szövetsége. Szilágyi Lenke Pécsi József-ösztöndíjasként, az Első Alkotócsoport alapító tagjaként is olyan alkotásokat készített, amelyek nem tűrik
2007. október 19. péntek 07:20 - Hírextra
A díjat a Magyar Fotóművészek Szövetsége azzal a céllal alapította, hogy évente egyszer kifejezze a szakma legmagasabb fokú elismerését annak a fotóművésznek, akit a szervezet tagjai az elmúlt években kifejtett munkássága alapján erre a legméltóbbnak tartanak - összegezte közleményében a szervezet.

Mint írták, Szilágyi Lenke a magyar kortárs fotográfia egyik legeredetibb, egyéni hangvételű alkotója. A művész 1980-ban végzett a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola fotószakán, azt követően játékfilmeket és színházi produkciókat fotózott.

Egyéni kiállítása volt Londonban, Lausanne-ban, Moszkvában és Jénában is. A művész 1990 óta a Beszélő című folyóirat munkatársa. Eddig két albuma jelent meg. Életműve elismeréseként 1999-ben Balogh Rudolf-díjban részesült.

"Képeinek témái hol megfoghatatlanok, hol nagyon is hétköznapiak, konkrétak. Munkáit nevezhetjük szubjektív dokumentarizmusnak vagy +lírai riportoknak+ akár, de az alapvető szándékot tekintve alkotásai az emberi lét alapkérdéseivel foglakoznak" - olvasható a szervezet összegzésében.
Szilágyi Lenke jelenség címmel a fotográfus munkáiból az idén júliusban retrospektív kiállítás nyílt a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézetben.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását