2024. április 26. - Ervin

Kortárs orosz művek

Kortárs orosz művészek munkáiból nyílik kiállítás szeptember 25-én Debrecenben a Modem Művészeti Galéria megnyitásának második évfordulóján.
2008. szeptember 9. kedd 15:56 - Hírextra
A galéria vezetője, Gulyás Gábor a még vámoltatásra váró alkotások mellett kedden megtartott sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a Modem eredetileg egy orosz szoc-art kiállítást szeretett volna megrendezni. Ehhez felkérte a moszkvai Tretyakov képtár kortárs részlegének vezetőjét, Andrej Jerofejev művészettörténészt a tárlat anyagának összeállítására. Az orosz szakember ezzel tavaszra el is készült, ám nyáron váratlanul elbocsátották állásából, munkahelye pedig jelezte, nem kíván részt venni a magyarországi tárlaton.

Ezt követően a moszkvai Műgyűjtők Társaságával kötöttek szerződést a debreceniek, ám hamar kiderült, hogy az orosz kulturális minisztérium - a magánszervezetek esetében szokásos - hosszas műértékelési procedúra után engedi csak ki az országból a kiállítás anyagát.

Emiatt a megnyitót szeptember 25-re halasztották, de időközben augusztus elején kitört az orosz-grúz háború, s az alapítvány arra hivatkozva, hogy a kialakult politikai helyzetben nem jelenhetnek meg külföldön olyan művek, melyek kedvezőtlen színben tüntetik fel Oroszországot, elállt a szerződéstől.

A nem várt fordulatok után a Modem vezetői a moszkvai Art4.ru Kortárs Művészeti Múzeumot és a pARTner Project Gallery Kortárs Művészeti Galériát kereste meg, mivel azok gyűjteményének jelentős része éppen Szlovákiában szerepelt egy nagyszabású kiállításon, így a művek Debrecenbe hozatala lényegesen könnyebbnek ígérkezett.

Ezúttal minden simán ment - folytatta Gulyás Gábor -, sikerült rekord gyorsasággal szerződést kötni, így megérkezhettek a 6,2 millió euróra (több mint másfél milliárd forintra) biztosított alkotások a Modembe.

A Szlovákiából érkezett anyagokat jól egészítik ki a nem oroszországi múzeumokból korábban már elkért művek, beleértve a Moszkvából megkapott filmek és fotónyomatok. Ezeket az alkotásokat Hogyan tovább Oroszország? címmel állítják ki csaknem ezer négyzetméteren a Modemben. Az alkotók között világhírű művészek is vannak, mint például Vitalij Komar, Alexander Melamid, Erik Bulatov, Oleg Kulik és Borisz Orlov.

Ezzel a kiállítással egy légtérben egy kisebb tárlat is helyet kap a galériában a Blue Noses csoport - Vjacseszlav Mizin és Alexander Saburov - munkáiból. Provokatív műveik sokszor politikai vihart kavarnak, meghökkentő alkotásaik iránt általában óriási az érdeklődés. A kiállítás kurátora a már említett Andrej Jerofejev lesz, a tárlat anyagát maguk a művészek installálják.

A Modem második születésnapján, szeptember 25-én este nyíló kiállítás iránt Oroszországban is nagy az érdeklődés, így eljönnek Debrecenbe a kölcsönző orosz múzeumok vezetői és itt lesz számos orosz művész is. Emellett több moszkvai újságíró is jelezte részvételét a megnyitóra.

A december 15-ig nyitva tartó kiállításra - amely 1949 óta a legtöbb orosz kortárs művet vonultatja fel Magyarországon - több tízezer látogatót várnak a szervezők - mondta el Gulyás Gábor, a Modem igazgatója.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását