2024. április 27. - Zita

Táncfilmek a MU Színházban

Különleges magyar táncfilmeket vetítenek "Testek_Fények_Trükkök" címmel szerdán és csütörtökön a 3. Monotánc Fesztivál keretében Budapesten, a MU Színházban.
2008. május 27. kedd 11:57 - Hírextra
Mint azt Mándy Ildikó, a sorozatot rendező Kontakt Táncért Alapítvány vezetője az MTI-nek elmondta, a programba elsősorban "speciális effektusokat", filmtrükköket használó magyar táncfilmeket válogattak. A két nap alatt összesen 11, maximum 20 perces rövidfilm lesz látható.

Hozzátette: az első táncfilmes szemlét 2006 novemberében rendezte, elsősorban fiatal magyar alkotók számára. Ez az elképzelés most is érvényes - jegyezte meg, rámutatva, hogy a fiatal alkotók közül néhányan csaknem egyformán járatosak a táncban és a filmkészítésben.

Mándy Ildikó célja a táncfilm népszerűsítésén túl az is, hogy összehozza a két műfaj ifjú képviselőit, és arra inspirálja őket, hogy együtt keressenek új kifejezési formákat.

A két estén át látható válogatás kapcsán a szervező felidézte, hogy a filmtörténet első trükkjét - a stoptrükköt - a francia Georges Mélies (1861-1938) "fedezte fel," aki később számtalan, ma is használatos trükköt kísérletezett ki, mint például a kettős megvilágítást, az elsötétítést és az úsztatást. A trükkök kisebb részét a felvétel során a kamera segítségével állítják elő, nagyobb részüket az utómunka során úgynevezett trükk kamera segítségével készítik. A legkorszerűbb trükköket ma már számítógépes animációval hozzák létre.

A különféle művek között akad, amelyik 1996-ban készült, de több premierre is sor kerül. Először látható például a húszperces Flesh, amelynek rendező-koreográfusa Pálosi István, operatőre Mészáros Katalin, szereplői: Lex Alexandra, Gajárszki Márton, Buday Melinda, Fenyves Márk, Gábor Júlia, Pálosi István, Rácz Eszter, Szántó Dóra és Szelőczey Dóra.

Ugyancsak itt mutatják be a 2005-ben készült Metamot, Téri Gáspár rendezését, és az idén befejezett Amper & Juice-t, amelynek rendező-koreográfus-vágó-szereplője Fehér Ferenc és Simon Judit.

Az eddig két alkalommal megrendezett Monotánc Fesztivál kezdeményezője a dunaújvárosi Bartók Táncszínház volt, amely az Alternatív és Független Színházak Szövetségével és a Nemzeti Táncszínházzal közösen rendezte meg a találkozót.

A monotánc elnevezést a monodrámák ihletésére és mintájára alkották. Azokat az előadásokat sorolják ebbe a körbe, amelyek alkotóik személyes vallomásait dolgozzák fel. A monotánc azonban nem (feltétlenül) azonos a szólótánccal, így nem kizárólag szóló-előadások tartoznak a meghívott előadások körébe.

A két, Dunaújvárosban szervezett fesztivál után változtattak a helyszínen: idén a budapesti MU Színházba várják a közönséget keddtől négy napon át.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását