2024. április 29. - Péter

Kályhatörténeti állandó kiállítás

Kályhatörténeti állandó kiállítás nyílik pénteken Győrött. A gyűjteménynek az 1986-ban elhunyt Fruhmann Antal kályhásmester hajdani lakóháza, műhelye és a telken felépült új pavilon ad helyet - mondta Csécs Teréz, a Xántus János Múzeum igazgatóhelyettese
2008. szeptember 18. csütörtök 09:38 - Hírextra
A jó nevű kályhásmester végrendeletében a múzeumra hagyta az ingatlant. A felújított lakóház egyik helyiségét emlékszobává alakították az adományozó Fruhmann Antal tiszteletére - közölte a szakember. Hozzátette: a mester egykori műhelye nem csupán kiállítóhelyként kapcsolódik a múzeumi együtteshez, hanem interaktív tevékenységek helyszíne lesz, ahol az ügyes kezű gyerekek egyebek között csempét mintázhatnak, s festhetnek. Eközben bepillanthatnak a kályhaépítés titkaiba is egy tájékoztató film segítségével.

A pavilonban a Xántus múzeum eddig raktárban őrzött kályhagyűjteménye kapott helyet. A kollekció a XVII. század végétől a XX. század első feléig szemlélteti a kályhásipar fejlődését. A gyűjtemény - amely a cserépkályhásság szakmai kutatóhelyeként is működik majd - jellegében egyedülálló az országban és Közép-Európában is - hangsúlyozta Csécs Teréz.

Az állandó kiállítás legrégibb darabjai az óriási barokk kályhák, amelyek kastélyok, rangos kúriák nagy belmagasságú termeinek díszei voltak. A múlt század elejét a szecessziós, karcsú polgári kályhák reprezentálják. Összesen 35 kályhát restauráltak, s állítottak ki, de az állandó kiállítást a továbbiakban még újabb darabokkal kívánják bővíteni.

Legalább egy kályha befűtésének technikai feltételeit is megteremtik a közeljövőben, hogy a távfűtéshez szokott városi gyerekek megtapasztalhassák a meleget adó kályha hangulatát. Terveznek látványrestaurálásokat is, amikor az érdeklődők megnézhetik, hogy zajlik ez a tevékenység.

Az állandó kiállítás létrehozására az Oktatási és Kulturális Minisztérium Alfa programjából 38 millió forintot nyert pályázat útján a fenntartó Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, amelyet 5 millió forintos önrésszel egészített ki. A múzeum felhívására jelentkeztek támogatók, s pénzt, illetve munkát ajánlottak fel a kályhák restaurálásához. Ők a kályhák örökbefogadói.

Van még örökbefogadásra váró iparművészeti érték - jegyezte meg az igazgatóhelyettes. A felajánlásokat a Rómer Alapítvány gyűjti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását