2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Az OCÖ egyetért Lamperthtel

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) támogatja Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter kezdeményezését, amely szerint felül kellene vizsgálni a szabad iskolaválasztást - közölte ifj. Bogdán János, az OCÖ szóvivője hétfőn az MTI-vel.
2007. november 12. hétfő 13:51 - Hírextra

"A szabad iskolaválasztás gyakorlata a szegregált oktatás melegágya" - fogalmazott ifj. Bogdán János, hozzátéve, hogy a szabad iskolaválasztás a cigány gyerekek esetében "szabad gyerekválasztást" jelent, mert az iskola dönti el, felveszik-e őt tanulóként.

Mint mondta, az OCÖ hónapok óta azt javasolja, hogy azok a gyerekek, akik nem a lakhelyük szerinti általános iskolában tanulnak, azok ne vihessék magukkal az állami fejkvótát a húsz-harminc kilométerre lévő iskolába.

Az OCÖ az ügyben konzultációt kezdeményez az érintett minisztériumokkal - jelentette ki.
Lamperth Mónika az MSZP pedagógus tagozatának szombati ülésén azt mondta: ha igazi baloldali politikát akarnak folytatni, akkor felül kell vizsgálniuk a szabad iskolaválasztást.

A miniszter szerint a közoktatási rendszernek esélyt kell teremtenie, segítenie kell abban, hogy azt a hátrány, amit a gyerekek otthon elszenvednek, valamennyire kiegyenlíthető legyen.

"Hogyan tudjuk ezt megcsinálni, ha egy nagyvárosi szülő meg tudja oldani a gyerek utaztatását egy általa kiválasztott iskolába?" - kérdezte a szombati fórumon Lamperth Mónika. Úgy vélte, vidéken ez százszorosan igaz: a polgármester, a jegyző, az orvos el tudja vinni a gyerekét a húsz kilométerrel arrébb lévő városi iskolában, míg a szegény családból származó gyerekek maradnak helyben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását