2024. április 28. - Valéria

Farmertörténeti kiállítás

Farmertörténeti kiállítás nyílik Szegeden, s az október végétől látható tárlat szervezői a lakosság segítségét kérik, de nem elnyűtt nadrágokat várnak az emberektől, csupán olyan fotókat a hetvenes, nyolcvanas évekből, melyeken az akkoriban nehezen elérhe
2008. szeptember 9. kedd 20:18 - Hírextra
Az ősszel nyíló kiállítás egyik üzenete, hogy manapság a farmert a munkástól a nyugdíjason át a miniszterelnökig mindenki hordja. Igaz, a korábbiakban Magyarországon sokáig az volt a közkeletű hiedelem, hogy e ruhát csak rockerek vagy a "csövesek" viselik. Az utóbbi évtizedekben azonban minden korosztályt és társadalmi csoportot meghódított a farmer - mondta Medgyesi Konstantin, a Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense.

A kiállításon végigkövethető lesz a viselet története, a "farmertörténeti őskortól", vagyis az 1870-es évektől napjainkig. Demonstrálandó, hogy a farmer az egyik leginkább strapabíró munkásruha, egy olyan koszos, olajos darabot is kiállítanak a rendezők, ami szó szerint megáll a saját lábán. Mindezen és a hétköznapibb viseleteken túlmenően lesznek iparművészeti jellegű farmerruhák is, amelyeket a tervezők az eredeti rendeltetésükön túl "továbbálmodtak."

Sokan emlékeznek még az első farmerhez jutás rögös útjaira, örömeire, egyéni mítoszaira. A közgyűjtemény ezekre a személyes elemekre szeretne építeni, ezért is sajátos akciót hirdet. A tárlat előkészítői a hetvenes, nyolcvanas évek farmeres fotóiból szeretnének egy csokrot összeállítani. Akik tehát a kiállításon szeretnék látni a harminc évvel ezelőtti farmeres nagypapát, apukát vagy férjet, ne habozzon, vegye elő a családi fotóalbumot, válassza ki a témához kapcsolódó felvételeket és névvel és címmel ellátott borítékban október 10-ig adja le a Móra-múzeum portáján.

A beérkezett képeket - amelyeket a feldolgozást követően visszaküldenek - digitalizálják, nagyítják és így lesznek részei a farmer mindennapjait bemutató kiállításnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását