2024. április 30. - Katalin, Kitti

Változtatás a parkolási társaság adatkezelésében

Jogellenes az adatkezelési gyakorlata, változtasson rajta és törölje nyilvántartásából a lakossági behajtási és várakozási engedélyek kiállításához bekért okmányok másolatát – szólította fel Szabó Máté ombudsman a Budapesti Önkormányzati Parkolási K
2008. szeptember 8. hétfő 12:54 - Hírextra
Egy állampolgár 2008-ra is szeretett volna parkolási engedélyt igényelni, de kérését azzal utasították el, hogy a személyes ügyintézés során nem adta át a gépjárműve forgalmi engedélyének másolatát. A hatályos önkormányzati rendelet szerint a kérelemhez "mellékelni kell" a gépjármű forgalmi engedélyét. Ez azonban nem jelenti, és nem is jelentheti, hogy az engedélyeket kiállító társaság jogosult lenne az okmányról másolatot kérni, vagy ilyet maga készíteni. A forgalmi engedély másolatának kezelése csak abban az esetben felel meg a célhoz kötöttség elvének, ha a parkolási engedélyt az érintett nem személyesen, hanem levélben igényli, és a másolatot önként bocsátja az adatkezelő rendelkezésére. Ezt a másolatot az ügyintézés lezárultával meg kell semmisíteni – írta az ombudsman.

A társaságnak nem kell az ügyfélforgalom jelentős növekedésével számolnia, amennyiben az adatvédelmi törvénynek megfelelően tájékoztatja az állampolgárokat a fénymásolat kezelésének céljáról, kizárólag a postai ügyintézés esetén kéri a hozzájárulásukat a másolat kezeléséhez, továbbá a forgalmi engedélyek másolatát az ügyintézést követően megsemmisíti.

Az adatkezelő arról tájékoztatta az országgyűlési biztost, hogy megkezdte a korábbi tevékenysége alatt összegyűlt, irattárban őrzött forgalmi engedélyek másolatainak megsemmisítését.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását