2024. május 13. - Szervác, Imola

Mozdonyparádé a Vasúttörténeti Parkban

A vasúti közlekedés egyik legendás feltalálójára, George Stephensonra emlékezve rendezik meg immár nyolcadik alkalommal a Közép-európai Mozdony Grand Prix-t a budapesti Vasúttörténeti Parkban a hétvégén.
2008. szeptember 8. hétfő 13:08 - Hírextra
A nosztalgiamozdonyok látványos parádéja keretében a magyar masiniszták legjobbjai mellett Ausztria, Románia, Szerbia, Lengyelország és Szlovákia legnagyobb rutinnal rendelkező gőzmozdonyvezetői mérkőznek meg, illetve idén első alkalommal részt vesznek a német vasút képviselői is, akik két mozdonnyal érkeznek Berlinből - tudatta a Vasúttörténeti Park.

A verseny során nemcsak gyorsaságukat, de ügyességüket is összemérik az angol posta, a sörmenet és a tűzoltás-kisasszonyok kiszabadítása versenyszámokban. Mindemellett a nagyközönség is szavazhat arra, hogy mely ország vasparipája érdemli meg az idei Mozdonyszépe címet.

A gőzmozdonyverseny mellett sor kerül a IV. Nemzetközi Étkezőkocsi Találkozóra is. A nagyszabású gasztronómiai eseményre eddig hat ország jelezte részvételi szándékát. A nemzetek konyhái összesen kilenc étkezőkocsival mutatkoznak be.

Az idei Grand Prix egyik legnagyobb attrakciója a MÁV Nosztalgia által mintegy 100 millió forintos költséggel felújított De Lux hálókocsi, amelyet a rendezvény ideje alatt tekinthetnek meg a látogatók. Az európai szinten is egyedülálló luxuskocsi a nyári próbajáratokat követően idén szeptembertől standard kocsikkal, valamint étkező és bárkocsival kiegészítve számos európai városba indul. Az úti célok között lesz Krakkó, Prága, Berlin, Gdansk, de még Isztambul is megcsodálhatja a békeidők hangulatát idéző, csodálatos színekben pompázó kárpitokkal és bútorokkal berendezett vonatbelsőt, a tágas, minden luxussal felszerelt fülkéket.

A hétvégi rendezvény másik különlegessége, hogy látható lesz Joszip Broz Tito vonatának három kocsija, benne az egykori jugoszláv vezető minden kényelemmel ellátott hálókocsija, dolgozókocsija, illetve étkezőkocsija és a híres konferenciakocsi is, ahol az el nem kötelezett országok vezetői találkoztak a hatvanas-hetvenes években.

A Vasúttörténeti Park mindkét napon reggel nyolc órától este nyolcig tart nyitva. Az érdeklődők kisvonattal is érkezhetnek a helyszínre, amely a Nyugati pályaudvarról a következő időpontokban indul: 9.40, 10.40, 11.40, 13.40 és 15.40, a parkból a Nyugati pályaudvarra pedig 11.10-kor, 13.10-kor, 15.10-kor és 17.10-kor indul vissza.

A hétvégi programok megtalálhatók a www.mavnosztalgia.hu című honlapon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását