2024. május 20. - Bernát, Felícia

Árvízkészültség - árhullám két folyón is

A hétfőn leesett csapadékmennyiség hatására árhullámok alakultak ki és vonulnak le az észak-magyarországi folyókon; a Sajón harmad-, a Tarnán elsőfokú az árvízvédelmi készültség.
2010. november 23. kedd 13:12 - HírExtra
Csont Csaba tájékoztatása szerint hétfőn délután, illetve az esti órákban 30-40 milliméternyi csapadék hullott a Sajó és a Tarna vízrendszerében. Kedden azonban további jelentősebb csapadéktevékenységre nem kell számítani a vízgyűjtőkön - mondta.

A Tarnán elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el az igazgatóság kedden délelőtt. A Tarna felső szakaszán Verpelétnél - a hajnali tetőzést követően - 402 centiméter - apad, reggel hét órakor már 350 centiméteres vízállást észleltek, és további fokozatos vízszintcsökkenés várható, míg Tarnaméránál ütemes áradásra kell számítani. Itt 350 centiméteres (plusz/mínusz 20 centiméter) vízszintre számítanak, Tarnaörsnél másodfok közelében, vagy azt kevéssel meghaladó vízállás - szerdán a hajnali órákban - várható.

A külföldi vízgyűjtőn lehullott jelentős mennyiségű csapadék hatására intenzív árhullámok képződtek a forrásfolyókon. Kedden hajnal négy órától a Sajón elsőfokú, hat órától másodfokú, nyolc órától harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el az igazgatóság - közölte a szakember.

Hozzátette: reggel nyolckor a Sajópüspöki vízmércén észlelt vízállás 306 centiméter volt, amely továbbra is ütemesen árad. Az előrejelzések alapján Sajópüspökinél a délutáni órákban várható a tetőzés 340 centiméter (plusz/mínusz 20 centiméter) körüli értékkel, Sajószentpéternél (a folyó középső szakasza) másodfok felett tetőzhet a folyó, de valószínűleg nem éri el a harmadfokú szintet.

A folyó árvízvédelmi rendszerének jellemzője, hogy rövid betöltésezett szakaszok, nyílt ártéri területek és részlegesen árvízmentesített (a meglévő töltések nem zárják le a teljes öblözetet) ártéri területek találhatók. A folyó mentén összesen 68,2 kilométernyi elsőrendű árvízvédelmi töltés épült ki. Az eddig észlelt legnagyobb vízszint idén, június 5-én Sajópüspökinél 416 centiméteres volt - emlékeztetett az idei árvízre Csont Csaba.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a folyó áradása elöntheti a mélyebben fekvő közutakat a Sajó-völgyében.

Kitért arra, hogy a Bódva is ütemesen árad, Hidvégardónál kedd reggel nyolc órakor 261 centiméteres vízállást észleltek, itt 270 centiméter körüli tetőzési értékkel számolnak.
Arról is beszámolt, hogy a Hernád vízrendszerében egyelőre nem okozott a csapadék jelentősebb vízszintemelkedéseket, Hidasnémetinél a vízállás előreláthatólag nem fogja elérni a készültségi szintet.

A többi vízfolyáson nem várható készültségi szintet elérő vízállás kialakulása - jegyzete meg az Ékövizig árvízvédelmi osztályvezetője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását