2024. március 29. - Auguszta

Ide nekünk a hokivébét!

2014. Ki tudja, ki lesz éppen akkor kormányon Magyarországon, vagy hogy ki lesz a miniszterelnök. De talán már euróval fizetünk és ugyanolyan csapnivaló lesz a futballunk. 2014. Szocsi téli olimpiát rendez, Magyarország pedig jégkorong világbajnokságot. L
2008. szeptember 8. hétfő 12:09 - Gedei Szilárd
S nem is akármilyet! „A” csoportosat, azaz a jégkorongban rendezhető legnagyobbat és legnehezebbet. Három hónappal a szocsi téli ötkarikás játékok után Budapest és Székesfehérvár adhatna otthont a hoki világelitjének, a sztárokkal teletűzdelt tizenhat legjobb válogatottnak. Legalábbis ha megnyerjük a pályázatot, amit a Magyar Jégkorong Szövetség már negyedik alkalommal nyújtott be a nemzetközi szövetséghez. Tényleg, miért ne nyernénk?

"Kis ország fog nyerni"

Itt lesznek a vébék
2009: Svájc (Zürich, Bern)
2010: Németország (Köln, Mannheim)
2011: Szlovákia (Pozsony, Kassa)
2012: Finnország (Helsinki, Turku)
2013: Svédország (Stockholm, Malmö)
2014: ?
Na azért nem olyan egyszerű az, hiszen rajtunk kívül még négyen (Lettország, Ukrajna, Fehéroroszország és Csehország) ácsingóznak a nagy lehetőségre. Az ukránok és a lettek azonban aligha számítanak esélyesnek, s ezt Kovács Zoltán, a Magyar Jégkorong Szövetség főtitkára is így látja. – Leginkább a fehéroroszok lehetnek a legnagyobb ellenfeleink, a cseheket nem tartom annyira erősnek, hiszen nekik volt korábban egy belső konfliktusuk is a Nemzetközi Jégkorong Szövetséggel – vázolta fel az erőviszonyokat a több, mint tíz éve a szövetség főtitkári posztját betöltő volt hokis. – Már tavaly és tavalyelőtt is megelőztük őket a választásoknál, viszont a beloruszok nagyon erősek. Kis ország fog nyerni, vagy Fehéroroszország, vagy mi, habár igen bátor dolog ilyet kijelenteni – osztotta meg érzéseit a Hírextrával a főtitkár. Szóval akkor miért is ne nyerhetnénk mi?

Erre kapásból válaszolnának a volt szovjet utódállamként a hokit nemzeti sportként űző fehéroroszok. Nekik ugyanis nagyon nagy projektjeik vannak, az elmúlt években csarnoképítési láz tört rájuk. Minszkben is fölhúztak egy csodaszép arénát és amúgy is van 4-5 világbajnoki rendezésre alkalmas csarnokuk. Nekünk meg ugye most még csak egy, hiszen a másik potenciális létesítményünk még csak a tervezőasztalon létezik. Ez talán előnyt jelenthet a számukra, persze keleten bármi előfordulhat.

Ez nem a foci Eb

Itt szeretnének vébét 2014-ben
Fehéroroszország (Minszk, Csizovka)
Csehország (Prága, Ostrava)
Lettország (Riga)
Ukrajna (Kijev)
Magyarország (Budapest, Székesfehérvár)
Ráadásul az is lehet, hogy erre nagyobb hangsúlyt fognak fektetni a jövőben a nemzetközi szövetség emberei, mert bizony akadnak rossz példák. Itt vannak a szlovákok, azaz pont hogy még sehol sincsenek a 2011-es világbajnokság házigazdájaként. Három éve nyerték meg a pályázatot, de még azt sem tudják, hova építsék a fő arénájukat. De három év múlva már valahol Pozsonyban állnia kellene egy vadiúj csili-vili tízezres csarnoknak. Meglátjuk, de pont ezért miért is ne nyerhetnénk mi?

Még akkor is, ha a végül puliszarrá váló foci Európa-bajnoki pályázat után nagyjából minden magyar ember szkeptikusan gondolkodik a pályázatokról. – Nézettség szempontjából a csehek és mi lennénk talán a legjobb választás, de azért le kell szögezni, hogy ez nem a labdarúgó kontinensbajnokság – Kovács Zoltánnal csak egyetérteni tudunk. Ja, és persze hozzátesszük, hogy szerencsére. – Itt nem 60 ezer szurkoló üldögélne a stadionban, csak 13 ezer. 360 ezer néző volt például Bécsben és 560 ezer Prágában a nem rég rendezett világbajnokságokon. Budapesttel nem is lehet gond, de talán még Székesfehérvárral sem. Bár ott is rá tud segíteni a Velencei tó és Budapest is. Hiszen egy budai szállodából könnyebb eljutni Fehérvárra, mint a pesti Sportarénába – világított rá a nem is olyan lyukas infrastrukturális problémákra is a magyar kandidálás fő letéteményese. Ettől függetlenül nincs ok, ami miatt ne nyerhetnénk meg a pályázatot.

A magyar hoki legfontosabb hete

Na de. Magyar ember mindig forintban gondolkodik, pláne, ha sokról van szó. Kovács Zoltántól megtudtuk, hogy 13 millió euróra rúg egy ilyen világbajnokság költségvetése. Nem kevés pénz, de a nyereség sem az. – Az elmúlt tíz évben minden hasonló rendezvény nyereséggel zárt, 1 és 3 millió euró közötti plusznak örülhettek az előző házigazdák is – számoltunk egy kicsit Kováccsal. – Ráadásul az államnak sem kell beszállnia, csak annyiban, hogy a létesítmények elkészüljenek. Nálunk ez a majdani fehérvári aréna esetében állhat fenn, de elsősorban ott is az önkormányzaton múlik, meg az uniós források megpályázásán – tette hozzá a főtitkár. Bizony, a multifunkciós fehérvári aréna már évek óta tervbe van véve, és a pénz is gyűlöget rá – egy hoki vébével pedig meg is valósulhatna a 7500 férőhelyesre tervezett csoda. Ami persze nem csak a vébét szolgálná, hanem a fejéri megyeszékhely összes sportcsapatát kiszolgálná a későbbiekben.

Hát nem lenne csodálatos elnyerni a rendezést? A döntésre mindenesetre még várnunk kell egészen jövő májusig. Akkor rendezik ugyanis a jégkorong világbajnokságot Svájcban immár velünk, és a nemzetközi szövetség is Bernben ül össze eldönteni az öt kandidáló sorsát. Ez lehet a magyar jégkorong történetének legfontosabb hete: válogatottunk kiharcolhatja a bennmaradást az A csoportban és megkaphatjuk a vébérendezést is – szurkoljunk hát mindkettőért és ne kérdezgessük folyton, hogy miért ne nyernénk a pályázaton. Bár ha meggondoljuk, miért ne?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását