2024. április 25. - Márk

Halált okozhat a mustgáz

Tavaly mintegy húsz esetben okozott halált a mustgáz, pedig egyszerű módszerrel megelőzhetőek lennének a tragédiák - közölte az MTI érdeklődésére hétfőn Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.
2008. szeptember 8. hétfő 10:49 - Hírextra
Elmondta: ilyenkor ősszel, a szüretek és a borkészítés idején évről évre történnek mustgázmérgezések.

A must erjedése során olyan gázok is felszabadulnak, amelyek nehezebbek a levegőnél, így a föld közelében terülnek el. Sokan nem veszik komolyan, hogy a pincékben a mustgáz halálos veszélyt jelenthet - mondta.

Az országos katasztrófavédelem ismételten felhívja a figyelmet a szükséges elővigyázatosságra, a pincék szellőztetésének fontosságára - tette hozzá.

Mint mondta, a tragédiák megelőzhetőek egy régi, bevált módszerrel: csak úgy tanácsos lemenni a pincébe, hogy magunk előtt botra erősített, égő gyertyát tartunk derékmagasságban. Ha a gyertya elalszik, azonnal el kell hagyni a helyiséget - mondta.

A szóvivő megjegyezte, hogy a mustgázmérgezésben szenvedőket csak a tűzoltók tudják biztonsággal, légzőkészülék segítségével kimenteni. Ha ugyanis a bajba jutott segítségére siető ember lehajol, belélegzi a gázt, így előfordulhat, hogy maga is áldozatul esik.

Évente mintegy negyven-ötvenszer kérik a tűzoltók segítségét mustgáz okozta balesethez, de az esetek felében már nem tudnak segíteni az áldozatokon.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását