2024. május 6. - Ivett, Frida

Lendvai meggondolta magát

Az MSZP országos választmánya szombaton főként személyi kérdésekről döntött. A legérdekesebb mozzanat Molnár Csabához volt köthető: Lendvai már nem kéri, hogy mondjon le miniszterségéről.
2009. szeptember 6. vasárnap 14:49 - Pénzes Dávid
A Szocialista Párt választmányának ülését ugyan nem kísérte hatalmas érdeklődés, mégis fontos kérdésekben döntött a testület. Az EP-választások után elindult belső harcban: „az öregek és fiatalok” küzdelmében a cél természetesen a párt hatalom megszerzése volt. Ebben a mostani választmánynak komoly szerep jutott: meg kellett választani az országos választási bizottság (ovb) új tagjait.

Az eredményt tekintve úgy tűnik, patthelyzet alakult ki a két „tábor” között. A régiek nem tudták teljesen kivédeni a fiatalok támadását, ám a fiatalok sem könyvelhetnek el igazi sikert. Pedig az ovb a kampányban az MSZP „kormánya”: a legfontosabb (személyi) döntéseket ők hozzák meg.

Felemás eredmény

A két tábor
A fiatalok: Botka László, Ujhelyi István, Hagyó Miklós, Mesterházy Attila, Horváth Csaba, Molnár Csaba és Ficsor Ádám. Az „öregek” a Lendvai Ildikó, Szekeres Imre, Kiss Péter és Puch László.
Az eredeti terv szerint – melyet a „fiatalok” eszközöltek ki az elnökségnél – az ovb tagja lett volna Botka László szegedi polgármester, Ficsor Ádám (már lemondott) titokminiszter, Molnár Csaba kancelláriaminiszter, Burány Sándor budapesti és Boldvai László Nógrád megyei pártelnök. Ehhez képest csak Botka, Ficsor és Molnár kapott teljes jogú helyet a bizottságban. Hozzájuk futott be a választmány javaslatára Tóth Mihály 13. kerületi polgármester.

Ezzel a fiatalok eredeti terve gyengített változatban ért csak célba. Még akkor is, ha ovb állandó meghívottja lesz Boldvai és Burány is: ők a megyei elnöki koordinációban vesznek részt. Érdekes fejlemény, hogy Szili Katalin – akit információink szerint sokan láttak volna szívesen az ovb-ben – „csak” meghívott lesz. A Parlament lemondott házelnökének feladata az ovb-n kívüli olyan civil mozgalom indítása, amely a baloldal sikerét, az MSZP és a baloldal választási győzelmét segíti elő.

Nem mondanak le?


Érdekes döntés, hogy Lendvai Ildikó pártelnök már nem ragaszkodik Molnár Csaba kancelláriaminiszter lemondásához. Pedig az ovb tagsággal kapcsolatos viták során Lendvai kerek-perec kijelentette, hogy aki az ovb-ban feladatot vállal annak meg kell válnia kormányzati pozícióitól. Véleményének megváltoztatását azzal indokolta, hogy ő "kormányzati munka elszámolásával" foglalkozik majd és részt vesz a programkészítésben is, ám napi feladatai nem lesznek, így el tudja látni a tárcához kötődő munkáját is.

Furcsa módon a szombati ülésen arról nem ejtettek szót, hogy az ovb többi tagja, aki szintén a kormányzat tagja, le mondjon-e kormányzati tisztségéről, vagy nem. Így például le kellene mondania tárcavezetői tisztségéről Kiss Péter társadalompolitikai, és Szekeres Imre honvédelmi miniszternek. De távoznia kellene Simon Gábor munkaügyi, és Újhelyi István a miniszterelnöki hivatal államtitkárának.

Bajnai?

A választmány másik fontos döntése, hogy az országos listát és a miniszterelnök-jelöltet a december 12-i ülésen fogják véglegesíteni. Hogy Bajnai Gordon szívesen látnák-e miniszterelnök-jelöltként egyelőre nem tudjuk. Ám hiába jelentette be Bajnai a kormányfői poszt elvállalásakor, hogy csak egy évre vállalja, egyre erősebb hangok vannak a szocialista párton belül, hogy meg kellene győzni a hosszabbításról.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Péter
2009. szeptember 6. 16:33
Az MSZP amit az elmúlt időszakban letett az asztalra,annak gyümölcse beérett.Az utólagos csiszolgatások,esetleges személycserék kevésnek bizonyulnak,hogy a választókat ismét "megetessék"!Az ország,a gazdaság,az egészségügy,és valamennyi közalkalmazotti szféra visszafejlődött 1955.-ig!A folyamatos sunyi politikai intézkedések egymás ellen forditották az embereket,hogy eltereljék a figyelmüket a valós veszélyről az MSZP-ről!Bízok a választók józan ítélő képességében és tudják a megoldást!Az MSZP-SZDSZ koalíció összekeverte a felelős kormányzást a magánvállalkozással!Mikor voksolsz tartsd szemelött!!!
Néga
2009. szeptember 6. 16:11
Nem mindegy,hogy kit,hová szeretne?Bármennyire is nem szeretné,de a választások el fogják söpörni ezt a népnyomorító,országot eláruló,tolvaj bandát.Hallani is csak akkor fogunk,ha börtönbe vonulnak.
Néga
2009. szeptember 6. 16:07
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását