2024. április 29. - Péter

El kell dugni a bankkártyát

A gazdasági válság miatt a zsebünk egyre üresebb, amerikai pszichológusok szerint ha muszáj takarékoskodnunk, elsőként dobjuk szemétre a bankkártyánkat.
2008. szeptember 8. hétfő 15:50 - Hírextra
Priya Raghubir, a New York-i Egyetem pénzügytudományi fakultásának munkatársa vezette azt a négy részből álló kísérletsorozatot, amely bebizonyította a pénzügyi tanácsadók által már jól ismert tényt: az emberek bank- és hitelkártyával a kezükben többet költenek, mint amikor tárcájukban csak készpénz lapul.

A Journal of Experimental Psychology: Applied című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kutatás első felében 114 önkéntes választott egy étterem étlapjáról. Ha kártyával fizettek, mindig drágább fogásokat rendeltek.

A kísérlet második felében 57 embernek kellett megterveznie egy elképzelt hálaadásnapi vacsora költségeit. Amikor a résztvevők részletesen látták a jövőbeli kiadásaikat, akkor már nem számított, hogy készpénz vagy kártya fedezte az ellenértéket: a részletes költségvetés takarékosságra ösztönözte őket.

A harmadik szakaszban 28-an kaptak egy részletes bevásárlólistát, amelynek alapján egy kérdőívet kellett kitölteniük. Ha a listával együtt egy ötvendolláros ajándékkupont kaptak, akkor szintén sokkal bőkezűbben költekeztek, mintha egy ötvendolláros bankjegyet mellékeltek a listához.

Végül 130 résztvevőnek osztottak ki egy dollárt vagy egy egydolláros utalványt, és megkérték őket, hogy vásároljanak édességet. Kupon birtokában, kezdetben mindenki többet akart venni, mint azok, akik pénzt kaptak. Ha azonban legalább egy órán át tartogatták az ajándékutalványt a tárcájukban, akkor költési hajlandóságuk a készpénzeseknél is alacsonyabbra süllyedt, azaz a kupon még "keményebb valutává" vált, mint a pénz.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását