2024. április 19. - Emma

Ma ünneplik a tojások világnapjukat

Október második pénteke - idén október 12. - a Tojás Világnapja. A Nemzetközi Tojásszövetség által 1999-ben meghirdetett napon számos országban rendezvények sorozata hívja fel a figyelmet a tojás nélkülözhetetlenségére a táplálkozásban.
2007. október 10. szerda 14:02 - Hírextra
Szakemberek szerint az anyatej után a tojás a legteljesebb, mással nehezen pótolható fehérje; zsírjai, ásványi anyagai és vitaminjai ideális arányúak, D-vitamin forrásként pedig kimagasló jelentőségű, ugyanakkor kalóriaértéke csekély. Egy időben elterjedt az a vélekedés, hogy magas koleszterintartalma miatt a tojás fogyasztása csak korlátozott mennyiségben ajánlott, mert megemeli a vérzsír szintjét.

Az 1990-es évek elején a kérdés tudományos megítélése gyökeresen megváltozott, miután több vizsgálat bizonyította: a tojásban lévő koleszterinféle nem káros, sőt kifejezetten hasznos. Napi egy tojás elfogyasztása egyenesen ajánlott, ugyanis az emberi szervezet normális működéséhez a koleszterinre - ami a sejtek fontos építőanyaga - szükség van.

A teljes tojás mintegy negyvenféle fehérjét tartalmaz, s ezek a legjobb minőségűek, közel tökéletesnek tekinthetők, ezért a gyakorlatban hozzájuk viszonyítják a többi táplálék fehérjéit. A tojásban összesen tizenhárom vitamin található, közülük a D-vitamin legfontosabb magyarországi forrásául a tojás szolgál. Lecitin és kolin tartalma miatt az egyedfejlődés korai szakaszában, de idős korban is fontos az idegrendszeri funkciók kialakulása, megtartása terén.

Magyarországon csaknem egy évtizednyi fogyasztáscsökkenést követően az utóbbi években ismét emelkedik a tojásfogyasztás, az egy főre jutó átlagosan 300 darabbal a világ élvonalába tartozunk.
A tojás népszerűsítésére Siófokon október 12-14. között megrendezik a V. Balatoni Nemzetközi Tojásfesztivált, amely gazdag kulturális programmal és Guinness-rekordkísérlettel (a Kodály emlékév tiszteletére készítik a zeneszerző kedvenc tojásos ételét) várja az érdeklődőket.

A városban 2003-ban különleges kiállítóhely is nyílt a tojással kapcsolatos képző- és iparművészeti alkotások bemutatására. A Baranya megyei Zengővárkonyban már hét éve működik a Míves Tojás Múzeum, ahol mintegy háromezer pompásan díszített tojást lehet megtekinteni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását