2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Mától város Zamárdi

Miközben a legtöbb balatoni település lakosságszámára legfeljebb a stagnálás jellemző, Zamárdi népessége az elmúlt öt évben csaknem 10 százalékkal nőtt, a város pedig egyre fontosabb szerepet tölt be a balatoni turizmusban - mondta Gyenesi István önkormán
2008. szeptember 7. vasárnap 16:41 - Hírextra
A tárca vezetője beszélt arról is, hogy lokálpatrióta somogyi politikusként, a megye volt közgyűlési elnökeként nincs számára nagyobb öröm, minthogy jelen lehet, amikor beérik a közös munka gyümölcse.

Nincs még egy olyan térség az országban, ahol olyan sűrűn emelkednek városi rangra települések, mint a balatoni régióban - tette hozzá, de figyelmeztetett arra is, hogy a rang a fokozott lehetőségek, bővülő pályázati források mellett felelősséggel is jár, hiszen Zamárdi fontos szerepet tölt be a környék kistelepüléseinek életében. Követendő példaként említette az új város egyre nagyobb tömegeket vonzó nyári programjait, nagyszabású fejlesztési terveit, és bejelentette: támogatni kívánja, hogy Zamárdiban régészeti bemutatópark épülhessen.

Csákovics Gyula polgármester, miután az önkormányzati minisztertől átvette a várossá válást jelképező kulcsot, elmondta, Zamárdi presztízsének növekedését, és az eddiginél több pályázati forrás elnyerésének lehetőségét reméli az új rangtól. Kifejtette, a várossá válás nagy siker, ami régóta dédelgetett álma volt Zamárdi lakosságának. Ehhez mára megteremtődtek a feltételek, kellően kiépült az infrastruktúra, és egyre jelentősebb a település szerepvállalása a Balaton idegenforgalmában - tette hozzá.

A várossá válás több száz embert és a térség politikusait is Zamárdiba vonzó ünnepségét összekötötték a település búcsújával, amely a török pusztítás után az 1700-as évek közepén újranépesített település új templomának felszenteléséhez, Kisboldogasszony napjához kötődik.
A 2.600 lakosú Zamárdi térsége több ezer éve lakott, ezért gazdag bronz-, kelta- és római kori régészeti emlékekben. Itt tárták fel a Kárpát-medence legnagyobb avar kori temetőjét is 2.365 sírhellyel. A település Zamárdiként először egy 1828-as bírói számadásban szerepelt. Az első fürdővendégek 1890-es években kezdték felfedezni, azóta a népszerűsége felfelé ívelőben van.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását