2024. március 29. - Auguszta

Évadnyitó fesztivál a reneszánsz jegyében

A Reneszánsz év programsorozatához kapcsolódik a XVII. Kolibri Fesztivál számos színházi előadása, zene és interaktív programok várják a gyerekeket szombaton, a budapesti Jókai téren és a Kolibri Színház épületében. Az ingyenesen megtekinthető darabok köz
2008. szeptember 6. szombat 07:10 - Hírextra
Molnár Dénes elmondta, a fesztivál programját délelőtt fél 10-kor a teátrum csecsemőszínházi előadása nyitja. "A kilencvenes évek közepén kezdte kutatni egy norvég hölgy, hogyan lehetne a legkisebbek számára is élvezhető előadásokat csinálni. Az általa létrehozott csecsemőszínház gyorsan elterjedt a skandináv országokban, és 2003-ban Magyarországra is eljutott a Glitterbird nemzetközi projekt keretében, amelyben hazai részről a Kolibri Színház az együttműködő partner" - beszélt a műfaj magyarországi kezdeteiről a sajtóreferens.

Mint hozzátette, csecsemőknek szóló előadásaik szinte mindig teltházasak, és a Jókai téri teátrum sikerének nyomán már néhány más társulat is készít előadásokat a legkisebbeknek.

"A fesztiválra a saját produkciók mellett az ország minden részéből várunk társulatokat, így fellép többek között a kecskeméti Tintaló Társulás, a veszprémi Kabóca Bábszínház, a tinnyei Figurina Animációs Kisszínpad, a zalaegerszegi Griff Bábszínház és a debreceni Vojtina Bábszínház" - jegyezte meg Molnár Dénes.

A színház munkatársa elárulta, az előadások között a Kolibri művészei tánc- és bábetűdöket adnak elő a Bozsik Yvett Társulattal koprodukcióban készülő Gyermekjátékok című darabjukból, néha a gyerekeket is bevonva. A Pieter Brueghel reneszánsz festő hasonló című képe által ihletett előadás bemutatóját novemberre tűzte ki a teátrum.

Molnár Dénes elmondása szerint a gyerekek ki is próbálhatják a reneszánsz kor játékait: a fára mászást, a hordón lovaglást, a söprűtáncoltatást, a lánypörgetős, illetve a vakfazék-játékot.
Hagyományosan a fesztivál napján adják át a Michel Indali gyermekszínházi díjat, majd a nagyközönség számára is nyitott szakmai beszélgetéssel zárul a programsorozat este fél kilenckor. "Az előző rendszer örökségét szeretnénk lebontani, ehhez keressük az új utakat" - jegyezte meg Molnár Dénes, majd hozzátette: "korábban úgy tartották, a gyermekszínháznak az a szerepe, hogy a felnőtt előadásokra készítse fel a fiatal korosztályt. Szerencsére már az alternatív színházi formák is kezdenek megjelenni Magyarországon, és egyre többen belátják: a gyerekeknek gyerekszínházat kell csinálni."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását