2024. április 27. - Zita

Maratoni Csajkovszkij

Csajkovszkij-maratont rendeznek 2008. február 2-án Budapesten, a Művészetek Palotájában - jelentette be Csonka András vezérigazgató-helyettes hétfőn, sajtótájékoztatón.
2007. november 26. hétfő 12:51 - Hírextra

Az ötletet a társszervező, a Budapesti Fesztiválzenekar importálta a franciaországi Nantes-ból - tette hozzá Fischer Iván zeneigazgató.

Minden idők egyik legnépszerűbb zeneszerzőjével, Pjotr Iljics Csajkovszkijjal köthet bensőbb ismeretséget az érdeklődő. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és a Fesztivál Színházban összesen tizenegy, egyenként 45 perces koncerten hallhatók a Csajkovszkij-életmű darabjai. A tervek szerint évente visszatérő eseménysorozat kezdete lesz az első maraton.

Körner Tamás, a Budapesti Fesztiválzenekar igazgatója elismerte, hogy a gondolatot tulajdonképpen Nantes-ból "importálták". A franciaországi "őrült napon", ami valójában egy teljes víkend, több helyszínen több száz koncertre hívják a közönséget. A Folle Journée ma már olyan sikeres, hogy exportálják is - mondta Körner Tamás. Bilbaóban márciusban, Tokióban májusban, Rio de Janeiróban pedig júniusban tartják az eseményt.

Az igazgató közlése szerint a budapesti jegyárak igen kedvezményesek, egy-egy koncertre egységesen 500 forintba kerül a belépő. Aki legalább három hangversenyre jegyet vásárol, a negyediken ingyen vehet részt, így azok a zenebarátok, akik minden koncerten ott szeretnének lenni, azt lényegében egyetlen "normál" koncertjegy áráért, 4500 forintért megtehetik.

A maraton művészeti vezetője, Fischer Iván a műsort úgy állította össze, hogy abban szerepeljenek az életmű legnépszerűbb darabjai, például a nagy szimfóniák. A nap a Patetikus szimfóniával indul, ezt a Pannon Filharmonikusok szólaltatják meg Hamar Zsolt vezényletével. Délután az Ötödik szimfónia hangzik el az Óbudai Danubia Zenekar tolmácsolásában, a maraton a Negyedik szimfóniával zárul, természetesen a Budapesti Fesztiválzenekar előadásában.
Néhány ritkán hallható, különleges szépségű alkotást is kiválasztott Fischer Iván a nálunk szinte ismeretlen Csajkovszkij-dalokból és zongoradarabokból. Több orosz vagy orosz születésű művész működik közre a koncerteken: Ivanyickaja Irina, Danyilova Galina, Fokanov Anatolij. A Hegedűversenyt az orosz Alekszander Markov játssza a MÁV Szimfonikusokkal.

Magyarországi bemutatóra is sor kerül: "Aranyszájú Szent János liturgiájával" a Schola Cantorum Budapestiensis és a Szent Efrém Bizánci Férfikar ismerteti meg a közönséget.

Körner Tamás elmondta, hogy tárgyalnak a moszkvai Glinka Múzeummal, mert szeretnék, ha a maratonon kiállítás mutatná be Csajkovszkij életének és pályájának főbb állomásait. A tervek szerint filmek is peregnek egész nap: a zeneszerző életéről szóló játékfilmek, illetve operák. A Művészetek Palotájában orosz ételeket és italokat is kínálnak majd február 2-án.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását