2024. április 29. - Péter

Edelényi kastély: felújítás

Megvalósulhat végre a Borsod megyei Edelény kastélyának régóta tervezett felújítása: Edelényi Kastélysziget Turisztikai-Kulturális Központ elnevezéssel készült el az a kiemelt projekt, amelynek segítségével az L'Huillier-Coburg kastély és környezete 2,2 m
2008. július 14. hétfő 17:20 - Hírextra
Mint fogalmazott, két éve dolgoznak a programon, amely "messze túlnyúlik az épület felújításán, vagy a városon". Ez a térség számára meghatározó fejlesztés - szögezte le Gúr Nándor.

Edelény és a Bódva-völgye a világörökség részét képező aggteleki karsztvidék "előszobája". A kastély felújításával munkahelyek teremtődnek, felélénkülhet a térségben a turizmus, így kitörési pontja lehet az egyébként is hátrányos helyzetben lévő területnek - mutatott rá a képviselő.

Emlékezetett arra, hogy az edelényi L'Huillier-Coburg kastély az ország hetedik legnagyobb kastélya, a magyarországi kora barokk építészet kiemelkedő emléke.

Báró L'Huillier Ferenc János 1716-1730 között építette, és ezt követően több gazdája is volt. Dessewffy Ferenc halála után az épület és az uradalom a kincstárra szállt, majd a birtokot Szász-Coburg-Gothai Ferdinánd György (1785-1851) herceg vette meg a XIX. század elején.

A hercegi család 1910-től nagyszabású átépítési munkálatokba kezdett, a kastély 1928-ban az Igazságügyi Minisztériumhoz került, az I. világháborút követően pedig több intézmény is működött benne. Jelenleg a Magyar Állam tulajdonában és a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága vagyonkezelésében van.

A kastély tervezőjének Giovanni Battista Carlone egri püspöki építészt tartják. A kastély hét helyiségében rokokó falfestmények maradtak fenn. Az együttest egykor francia jellegű barokk kert vette körül - fűzte hozzá.

Gúr Nándor hangsúlyozta: az edelényi műemlék Észak-Magyarország Festetics-kastélya. Számos funkcióval szeretnék megtölteni, hogy vonzóvá tegyék a látogatók számára.

Otthont adhat múzeumként kiállításoknak, kulturális centrumnak, könyvtárnak, de lehet benne házasságkötő terem, kávézó, szervezhetnek koncerteket, konferenciákat, a falai között kialakíthatnak fényképész műtermet, vendégszobákat, és gondolniuk kell a bor- és a lovas-turizmusra, s magától értetődően Aggtelek, Jósvafő, valamint Szendrő és Tornakápolna közelségére - sorolta a példákat.

Közölte: a munkálatokat jövőre megkezdik, és a tervek szerint 2011-re megújul és megszépül az edelényi L'Huillier-Coburg kastély és parkja.

A kormány 11 másik projekttel együtt javasolta a kastély rekonstrukciójának kiemelését az Új Magyarország Fejlesztési Tervben, az erről szóló határozat a Magyar Közlöny hétfői számában jelent meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását