2024. május 4. - Mónika, Flórián

Bevetésen a kertészkommandó

Rekordszámú kertészkommandó kezdi meg gerillaakcióját csütörtökön országszerte: hadműveletük során kitakarítják és virággal ültetik be a köztereket. A Zöld vadművelet fedőnevű akció felhívására 57 csapat 270 önkéntese jelentkezett.
2008. június 5. csütörtök 11:42 - Hírextra
A csapatok egy hónapon keresztül felváltva valósítják meg haditervüket, hogy az ország bizonyos pontjai, Egyházerdőtől Székesfehérváron át Berettyóújfaluig az éj leple alatt kizöldüljenek.

A gerillakertészkedést Magyarországon a Hegyalja Fesztivál szervezői indították el tavaly, amelynek keretében Budapesten és négy megyeszékhelyen mintegy 100 önkéntessel lapátot, seprűt és virágpalántákat ragadtak, majd éjszaka és hajnalban takarítottak és virágot ültettek. Mindezt azért tették, hogy felhívják a lakosság és az önkormányzat figyelmét: fordítsanak több időt, energiát a zöld környezet kialakítására.

A kezdeményezés és a program sikerét jelzi a résztvevők számának növekedése. Idén 21 település gerillái jelentkeztek köztérszépítő szándékkal. Csak a fővárosban több mint 15 zöldszándékú csapat tevékenykedik a következő egy hónapban.

Rendkívül pontos, átgondolt, tudatos akciótervek érkeztek a felhívásra, amelyekből nem hiányzik a humor és irónia. Már a csapatok nevei is erről árulkodnak: GreenPeas, KrizanTEAM, Flowerpuff girls, Gerillázs, Terepmajom Kirakókészlet, Zöld KomManók, Lelkes Mag, Hevenyészett Növényész Alakulat.

A gerillaakciók elnevezései - amelyek hűen tükrözik az adott csapat saját üzenetét - hasonlóan szellemesek. Szerepel köztük Fájdalommentes Beültetés, Öntözésre Ösztönzés, VNCS (Végzetes Narancssárga Csapás), Kutyasz.. és Beton, avagy az Elveszett Zöld Illúziójának Visszaállítása, továbbá "Kutyakakit cserélek virágra" illetve a Zöld metrót! elnevezésű akcióterv.

Az érdeklődők a www.zoldvadmuvelet.hu weboldalon nézhetik meg a benyújtott pályaműveket, illetve követhetik nyomon a megvalósult akciók, ültetések eredményeit. A Hegyalja Fesztivál szervezői június 27-én hirdetik ki, hogy melyik öt csapat titkos küldetését tartották a legötletesebbnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását