2024. május 4. - Mónika, Flórián

Szabályos a skótmenüreklám

Nem sérti a magyar reklámetikai kódexet az a gyorsétteremreklám, amelyet az Albannach Skót Kulturális Egyesület panaszolt be azt vélelmezve, hogy az negatív összefüggésben említi a kelta nemzetet - olvasható a szervezet internetes oldalán.
2008. szeptember 5. péntek 11:07 - Hírextra
Az Önszabályozó Reklámtestület etikai bizottságának állásfoglalása szerint a hirdetés "nem karikírozza, nem járatja le és nem tünteti fel bántó módon a skótokat", s megjegyzi: a nép nevének használata "Magyarországon a takarékossággal kapcsolódik össze, negatív jelentést nem hordoz".

A testület hangsúlyozza, hogy tiszteletben tartja és figyelembe veszi a szervezet álláspontját és érzékenységét, ám döntésénél a reklám eredeti célcsoportjának skótokkal kapcsolatos ismeretéből, asszociációjából indul ki, márpedig "a magyar fogyasztó mentes a skót nemzet történelmi viharai miatt kialakult nemzeti csipkelődéstől, annak esetleges rossz felhangjaitól" - szól az indoklás.
A döntés szerint "a magyar fogyasztók széles köre számára a skótok kifejezés a viccek következtében kifejezetten kellemes asszociációkkal bír".

A szakmai fórum véleménye szerint a reklám nem azt sugallja, hogy a hirdetett termékek olcsók, hanem, hogy az ár-érték arány kedvező, "és pontosan ez a pozitív értékítélet kap hangsúlyt".
A kulturális szervezet egy hete jelentette be, hogy panaszt tett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi hatóságnál és az Önszabályozó Reklámtestületnél, valamint bojkottot hirdetett a Burger King gyorsétteremlánc ellen, mert a hálózat menünevei közül kifogásol egyet; az akcióhoz már hazai és külföldi parlamenti képviselő is csatlakozott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását