2024. május 10. - Ármin, Pálma

Új politikai keret kell az együttműködéshez

A kormányzás csak az SZDSZ-szel együtt tud működni, ezért az MSZP "tabutémák" nélküli tárgyalásra készül a liberálisokkal - tájékoztatták vezető szocialista politikusok csütörtökön az MTI-t. Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője valószínűsítette, hogy elmennek a
2008. szeptember 4. csütörtök 16:10 - Hírextra
Szocialisták politikusok szerint először a közös célokban kellene kiegyezni, és abban, hogy a választásokig hátralévő másfél év igazolhatná a koalíciós kormányzás eddigi lépéseit.
A célok meghatározása után a közösen vállalható tartalom lehetne a megegyezés tárgya, majd ezt követően a két párt jövőbeni együttműködésének formája. Az MSZP politikusai hozzátették: valódi tárgyalási alap a koalíció visszaállításának lehetősége, mégsem neveznék az egyeztetéseket koalíciós tárgyalásoknak.

Szerintük a lényeg, hogy új politikai keret kell az együttműködéshez. A szocialista tárgyalódelegációt pártelnökként vezeti majd Gyurcsány Ferenc, és nyitottan, "tabutémák" nélkül ül asztalhoz az SZDSZ-szel - tették hozzá az MSZP prominens politikusai.

Az SZDSZ ügyvivői testülete pénteki ülésén dönt arról, tárgyalóasztalhoz ülnek-e a szocialistákkal. A liberálisok emellett megtárgyalják az MDF-et vezető Dávid Ibolya felvetését, aki az ellenzéki pártok elnökeit hívta találkozóra.

Horn Gábor liberális ügyvivő csütörtökön az MTI-nek azt mondta, korábban már többször jelezték: ha egy szalonképes párt hívja meg SZDSZ-t, akkor arra a megbeszélésre elmennek. Hozzátette: a nyár elején ők is meghívtak minden pártelnököt, ezért semmi nem indokolja, hogy most udvariatlanok legyenek, már csak azért sem, mert értelmét látják a tárgyalásoknak.

"Az más kérdés, milyen mandátumot kap a SZDSZ tárgyalódelegációja" - szögezte le.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke korábban azt mondta, akár le is mond a két párt megegyezésének érdekében.

Az ország kormányozhatóságáért, stabilitásáért, a cselekvési program végrehajtásáért "semmilyen személyes árat nem tartok nagynak" - fogalmazott a szocialisták elnökségi ülése után.
Új miniszterelnök-jelölt személyéről az MSZP kongresszusának kell dönteni. A párt alapszabálya szerint soron kívüli kongresszust kell összehívni, ha arról országos pártszavazás vagy az MSZP választmánya döntött. A választmánynak kétharmados többséggel kell határoznia a kongresszus összehívásáról.

Soron kívüli kongresszust akár rögtön össze lehet hívni, amennyi időn belül azt meg lehet szervezni. Akkor van szükség 90 napos előkészítésre, ha a soron kívüli kongresszust a párt minden szervezetére kiterjedő tisztújítás előzi meg.

2004-ben a szocialista párt három nap alatt szervezte meg a Medgyessy Péter miniszterelnök utódjáról döntő kongresszust, és választotta meg Gyurcsány Ferencet kormányfőjelöltnek.

A szocialisták szerint az SZDSZ számára már világos, mi az MSZP ajánlata, hiszen ezt Gyurcsány Ferenc a Megegyezés című anyagában megfogalmazta. Az írás adócsökkentést érintő fejezete a költségvetési egyensúlyt nem fenyegeti, az adóalap miatt 2009-ben nincs pénzügyi rizikója a nagyjából 300 milliárd forintos adócsökkentésnek.

A jövő évi adótörvényeket november 15-ig kell kihirdetni, a parlamenti menetrend szerint ehhez a javaslatokat szeptember végéig be kell nyújtani.

Az előkészítés egyelőre a miniszterelnök által jelzett irány szerint halad: az adócsökkentés hatása jövőre nettó 145 milliárd forint. Ennek forrása a egyes adómentes juttatások után fizetendő 11 százalékos egészségügyi hozzájárulás, a cigaretta és az alkohol jövedéki adójának 10 százalékos emelése, a költségvetési intézményrendszer kiadásainak 65-70 milliárd forinttal csökkentése, 80 milliárd forintos tartalékzárolás, a cégautók költségelszámolásának szigorítása, valamint a rehabilitációs hozzájárulás háromszorosára emelése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását