2024. május 6. - Ivett, Frida

Felavatták az egyetem új épületét

Oktatás, kutatás, kultúra: ez ennek az országnak a jövőbe vezető igaz útja - jelentette ki Hiller István oktatási miniszter csütörtökön, a budapesti Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központja új épületének átadó ünnepségén.
2008. november 6. csütörtök 14:58 - Hírextra
A tárcavezető arról beszélt: az oktatásnak rendre meg kell újulnia, hogy a legjobbat hozhassa ki az emberfőkből, ez pedig a struktúra, a finanszírozás és a minőségbiztosítás átalakítása mellett az infrastruktúra fejlesztését is jelenti.

Tulassay Tivadar, az egyetem rektora az eseményen - Szentgyörgyi Albert Nobel-díjas tudóst idézve - azt hangoztatta, éppen a tudomány és a kultúra területén vehetik fel a versenyt a kis nemzetek a nagyokkal.

Szavai szerint mintegy egy évtizede álmodták meg, hogy az intézménynek saját kategóriájában közép-európai zászlóshajóvá kell válnia.

Az ünnepséget megelőző sajtótájékoztatón a szakminiszter arról beszélt: a másfél év alatt elkészült épület mintegy 27 ezer négyzetméteren 1600 oktatónak, hallgatónak, látogatónak nyújt modern szolgáltatásokat; a beruházás köz- és magánpénz bevonásával, azaz PPP-konstrukcióban valósult meg;

Kérdésre válaszolva arról beszélt: a felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodásának modernebbé, könnyebbé tételét támogatja, de a magánosítást nem; "korszerűsítés igen, privatizáció nem" - jelentette ki.

"Azért tárgyalunk, hogy olyan módosított szöveg jöjjön létre, amely közös támogatásra érdemes" - mondta a két szabad demokrata képviselő által benyújtott parlamenti indítványról.

A rektor egy kérésre válaszolva arról beszélt, idén a magyarnál magasabb volt a német és angol nyelven tanuló beiratkozottak száma, így - noha több PPP-konstrukcióban megvalósuló beruházásuk is fut - a tandíjbevételek miatt nem éri el az ezek jelentette teher a törvényben előírt plafont.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását