2024. április 25. - Márk

Tutajon érkezik a só a szegedi halfesztiválra

Ahogy régen évszázadokon át, úgy a hét végén újra a Tiszán hozzák a sót a szegedi halászlébe; a Csemete természetvédelmi egyesület aktivistái augusztus utolsó napjaiban ácsolták össze tutajukat Makónál, és csütörtökön indultak el só szállítmányukkal Szege
2008. szeptember 4. csütörtök 18:00 - Hírextra
A hagyományos formákat megőrző vízi jármű várhatóan péntek este érkezik a csongrádi megyeszékhelyre, és szombaton fut be a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál a belvárosi Tisza-parton felállított óriásbográcsához, ahol a tutajon szállított sót ünnepélyesen átadják az ott készülő halászléhez - tájékoztatta a Tokodi Béla programkoordinátor az MTI-t.

A Maros vízminőségét és a folyóvölgy természeti értékeit vizsgáló program Soborsinnál kezdődött augusztus első felében. Innen indult el kenukkal és tutajon az a nemzetközi csoport, amely a Maros folyó, kémiai, és fizikai monitorozását vállalta magára. Mivel a Maros a gátak, erőművek, pontonhidak miatt csak szakaszosan tutajozható, a természetvédelmi szervezet aktivistái augusztus utolsó napjaiban Makón új vízi járművet készítettek.

Az önkéntesek a szegedi Móra Ferenc Múzeum szakembereinek segítségével a gyergyói tutaj hiteles mását készítették el a Maros-parti városban. A gyergyói tutaj az erdélyi tutajkereskedelem legnagyobb járműve volt. Szép egyenes fából állították össze, hossza elérte a hat, hat és fél ölt (10-12 métert), s a legjobb épületfának való gerendaanyagot tartalmazta. Deszkával terhelték, sőt borvizet is úsztattak rajta, s nagy teherbírása miatt sószállításra is használták.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását