2024. május 5. - Györgyi

A zseniális gitáros új albuma

Új albummal jelentkezett Varga János, a Tátrai Tiborhoz, Mohai Tamáshoz mérhető tudású gitáros, az East és a Hobo Blues Band egykori tagja.
2009. május 9. szombat 14:29 - HírExtra
Az új albumon dominálnak az ütőhangszerek, a percussion, és két dobos is közreműködik: Király István, az East egykori ütőse, valamint ifj. Varga János.
"Fiam nemcsak dobol; másik projektemben, a Mediterrán Combóban gitározik is.
Nagyon élvezem, hogy fiatalokkal dolgozhatok együtt, mert új stílusokat sajátíthatok el, emellett minden zenésznek naprakésznek kell lennie" - mondta az 54 éves Varga János az MTI-nek.

Az Elixíren Nagy Zsolt játszott billentyűs hangszereken és közreműködött Ferenczi György is, aki az egyik legjobb szájharmonikás, ezen az albumon viszont hegedül.
"A hegedű felvételét hagytam a végére, addigra minden mást rögzítettünk. Ferenczi Gyuri nagyon ráérzett arra, amit szerettem volna" - mondta erről a gitáros.

A Varga János Project előző két albuma - The Wings of Revelation I. és II. - sok mindenben támaszkodott a gitárosnak korábban az East együttesben 1975 és 1987 között írt dalaira, ötleteire, amelyek jelentős része annak idején nem jelenhetett meg lemezen.

A projekt mostani, harmadik albuma már nem utal az eastes időkre, bár - jegyezte meg Varga - a keleti motívumok, az egzotikus skálák, amiket az Eastben is használt, megmaradtak. Ezek jelennek meg például az India és a Kelet-Nyugat Expressz című dalokban.

A Tisztelet a mesternek című szám John McLaughlinhoz, a zseniális angol gitárművészhez, a Mahavishnu Orchestra egykori tagjához íródott.

"Életemet meghatározta McLaughlin, a dalban szereplő gitárvirtuóz technika, az úgynevezett szextolás sokat szerepelt hajdani játékában. Ő nemcsak gitárosként fontos; olyan ember, aki egész életével, személyiségével példakép lehet mások számára" - fogalmazott Varga János.

Arra a kérdésre, nem gondolkodott-e énektémák, vokál beépítésére az együttes zenéjébe, a gitáros azt mondta, az Elixír kapcsán felvetődött ez, de aztán több okból nem valósult meg. Hangsúlyozta: továbbra sem zárkózik el attól, hogy a Varga János Project ne kizárólag instrumentális témákat adjon elő.

Annak idején, 1975-ben instrumentális zenekarként indult Szegedről az East együttes is, amely az 1980-as évekre a hazai dzsessz-rock, progresszív rock és szimfonikus zene talán legszínvonalasabb képviselője volt. Az Eastnek Varga alapító tagja volt és egészen 1987-ig játszott a zenekarban.

"A kilépésem oka annyiban volt szakmai, hogy már mást akartam csinálni. Nagyon megkedveltem a repetitív zenét és az ilyen jellegű zeneszerzői vénámat az Eastben nem tudtam kiélni, a kísérletező, avantgárd Art Reaktorban igen. Nagy hatással volt rám akkoriban a King Crimson és Steve Reich zenéje" - mondta.

Szerinte kizárt, hogy a ma már legendás East - amelyben története során Varga és Király mellett Móczán Péter basszusgitáros, Pálvölgyi Géza billentyűs, Dorozsmai Péter dobos, valamint több énekes, köztük Zareczky Miklós, Tisza József, Homonyik Sándor és Takáts Tamás is szerepelt - újra összeáll és koncertet ad.

"Mindenki elfoglalt, van, aki már nem is zenél. Ennyi embert összeegyeztetni borzasztóan nehéz és egyébként is csak úgy lenne értelme az egésznek, ha egy tisztességes, nagy helyen játszhatnánk. Ehhez viszont nagyon sok pénz kell és egyelőre senki sem jelentkezett, hogy ezt finanszírozná" - fejtette ki Varga János.

Mint mondta, a Varga János Projectnek idén eddig egy biztos koncertje van: júliusban Fadd-Domboriban lépnek fel egy református fesztiválon.

"Néhány évvel ezelőtt Belgiumban és Franciaországban is szép sikerrel léptünk fel progresszív rock fesztiválon, és nagyon szerették a zenénket, remélem, hogy az új album kapcsán is kapunk koncertmeghívásokat. Sajnos a hazai nagy fesztiválok nem nagyon mutatnak érdeklődést, de remélem, jövőre újra sikerül eljutnunk néhány külföldi rendezvényre" - fogalmazott ennek kapcsán.

A latinos zenét játszó Mediterrán Combo ugyanakkor aktív, viszonylag rendszeresen koncertezik és fellép az idei júliusi paksi Nemzetközi Gastroblues Fesztiválon is. A Combóval megegyező felállású - a két Varga mellett Nagy Zsolt billentyűs - VJ Grooveland formáció műsora a lounge, a modern elektronikus zene és a lágy smooth dzsessz fúziója, számos ismert DJ remixének felhasználásával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását