2024. április 25. - Márk

Magyar Színház: a jövő elkezdődött

Átalakul a Magyar Színház, nem csak belülről, kívülről is. Az egész társulat egy emberként sorakozott fel a nemes cél mögé, Őze Áron igazgató is kivette oroszlánrészét a munkából. Nem is akárhogyan.
2010. augusztus 20. péntek 13:15 - Győry S. József
„Nem csak az emberek, hanem a szakma is elfordult a színháztól: ha elfordultak tőlünk, nekünk kell odafordulni hozzájuk” - nyilatkozta portálunknak egy korábbi interjúban Őze Áron, a Magyar Színház igazgatója. A szavakat tettek követték, a „Végzet asszonya” fantázianevet viselő új évad folyamán olyan újításokkal találkozhat a közönség, amely bizonyítja: a Magyar színház a jövő színháza.

Havi egy alkalommal filmklubbal és versennyel készül a teátrum, ezenfelül drámapedagógiai programokat is terveznek. A bébiszitter bérlet is az újítás jegyében született meg, a tervek szerint délutánonként a szülőknek játsszanak a nagyszínpadon, miközben a stúdiószínpadon gyerekekre vigyáznak.

Eddig a belbecs, jöjjön a külcsín!

A Magyar Színház szocreál falai immáron megkoptak az évtizedek alatt, nem méltóak a jövő színházához. Őze Áron igazgató azonban a tettek embere: egy gőzberetva segítségével lemosott a színházon egy falfelületet, megtisztítva ezzel az évtizedek szürkeségétől. Az igazgató szó szerint a helyzet magaslatán állt, közel négy méter magasról végezte a veszélyes feladatot. Munkája eredményes volt, így kezdetét vette a nagy átalakulás, kívülről is.



A Szövetség'39 Művészeti Bázis és az Artopolis Egyesület a Magyar Színház Wesselényi utca felőli homlokzatának felújítását nyerte el, a színház vezetősége érthető módon mégis a teljes homlokzati megújulás mellett döntött.

Egyéb szépségek


A színház 200m2-es homlokzati felületén kétezer ötszáz, leveleket formázó, 12 centiméteres lemezek kerülnek elhelyezésre. A műtárgy mozgása tömegében plasztikus, dinamikus egységet alkot, így megmutatja az épület körüli kisebb légörvények látványos természeti aktivitását. Szélmentes időben a műtárgy alig észrevehető. A levelek felületére a Magyar Színház legendás művészeinek neveit gravírozzák, ezzel tisztelegve emlékük előtt.

Az épület homlokzatait megtisztítják, valamint a rajtuk található betonpaneleket a Szövetség’39 Művészeti Bázis és a D1618 Műhely által közösen készített tervek alapján kerül lefestésre.

A festés az építészeti koncepcióhoz alkalmazkodva finom beavatkozást jelent a színház megjelenésében. A különböző nézőpontokra és mozgásra épülő színátmenet érzékenyen követi az eredeti struktúrát, aktualizálja az épület külső látványát. A homlokzati felületből kiálló betonelemek oldalai lesznek megfestve, két különböző, teljes felületen áthaladó színárnyalattal. Emiatt az egyes betonfelületek színérzete haladási iránytól függően változik, egyik irányból megfigyelve például lehet piros, ellenkező oldalról nézve azonban zöld. A homlokzat színterv a megújuló színház egyik arculati eleme.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását