2024. április 26. - Ervin

Társadalmi nehézségek és a kivezető út

Erdő Péter bíboros, prímás szerint a hit alapján a valóságból kell meríteni a cselekvés programját a társadalmi nehézségek megoldásához - ezt az esztergom-budapesti érsek csütörtökön mondta azon a felekezeti fórumon, amelyet Nyíradonyban Van kiút, az egyh
2008. szeptember 4. csütörtök 13:09 - Hírextra
A konferencia résztvevőit köszöntő Tasó László, a Fidesz országgyűlési képviselője, Nyíradony polgármestere bevezetőjében azt hangsúlyozta: az egész magyarság bajban van, nem csak az anyaország, hiszen szerinte nagyon sokan élnek nehezen, közösségek és családok hullanak szét.
Hozzátette: a felekezetközi fórumot azért szervezték a Barankovics Izraelita Műhely társrendezésében, hogy meghallgassák az egyházak vezetőit, akik korábban már értek el eredményeket az összefogásban.

Erdő Péter szerint mindenkinek képesnek kell lennie a társadalmi gondok objektív megítélésére, fontos a különbségtétellel bírás a jó és a rossz között.

A bíboros szerint minden probléma megoldása középpontjában az embernek kell állnia, s nem nélkülözheti ezt a gazdasági élet sem.

Felhívta a figyelmet az egyház tanításaira, kiemelve a pápai szociális enciklikában foglaltakat, amelyek mintegy útmutatásként is alapként vehetők egy jobb, igazságosabb és erkölcsösebb élet kialakításához.

Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke azt mondta: a nyíradonyi fórumnak üzennie kell, de túl kell lépnie a manapság rossz ízű üzengetésen.

A református egyházi vezető szerint morális követelményeket kell érvényesíteni, újra kell fogalmazni az etika és a politika kapcsolatát. Nem lehet egyedüli kérdés a hatalom, a mindenre kiterjedő feladatellátás fontos.

Fontosnak tartotta azt is, hogy a rövid- és középtávú gondolkodást a hosszú távú váltsa fel, és a politikai programok végrehajtása ne a népszerűség kérdésétől függjön. Bölcskei Gusztáv a jövő iránt érzett nagyobb felelősség szem előtt tartását is morális követelményként említette, s példaként a földkérdést hozta fel, amelytől a következő évtizedek generációjának sorsa függ.

A nyíradonyi fórum csütörtök délutáni programjában a Hajdú-Bihar megyei város görög katolikus templomában felszentelik Latorczay Aranka új ikonját, majd ökumenikus istentisztelettel zárul a program Bosák Nándor, a Debrecen-nyíregyházi Katolikus Egyházmegye püspöke vezetésével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását