2024. május 5. - Györgyi

Az ősi Jeruzsálem városfalát tárták fel

Az ősi Jeruzsálem 2100 éves városfalát tárták fel izraeli régészek, akik egyúttal XIX. századi brit kollégáik által hátrahagyott sörösüvegekre is rábukkantak.
2008. szeptember 4. csütörtök 13:07 - Hírextra
A jeruzsálemi óváros déli csücskében, Sion hegyén lévő fal a Második Templom korából származik, amelyet Kr. u. 70-ben, a zsidó felkelés leverésekor romboltak le a rómaiak.

Az Izraeli Régészeti Hivatal ásatását irányító Jehiel Zelinger szerint a fal elhelyezkedése arra utal, hogy Jeruzsálem déli irányban növekedett az adott korban, s legnagyobb kiterjedését a bibliai időkben érte el. A 3,2 méter magas fal építői nem használtak sem habarcsot, sem más kötőanyagot, amikor a várost körülvevő hat kilométeres véderődítményt megépítették.

A Jeruzsálem óvárosát jelenleg körülvevő fal kerülete 4 kilométer.A Sion hegyén lévő ősi városfal akkor tűnt el, amikor 250 évvel később, a bizánci időkben megépítettek egy hasonló kőfalat. Utóbbi csaknem pontosan követte az ősi városfal nyomvonalát.

"E két periódusban Jeruzsálem központi szerepet játszott: a Második Templom idején a zsidók szent városa, a bizánci korban pedig a keresztény zarándokoké" - hangsúlyozta Jehiel Zelinger.
Jeruzsálem ősi városfalát a XIX. században brit régészek fedezték fel, akik az egykori ásatási helyszínen egy fél pár cipőt, valamint borosflaskákat és sörösüvegeket hagytak hátra. E leletekre Jehiel Zelinger és csapata bukkant, akik kiállították a XIX. századi kollégák hagyatékát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását