2024. május 16. - Mózes, Botond

Elkészült a Btk. általános része

Elkészült a Büntető törvénykönyv (Btk.) általános részét tartalmazó úgynevezett novella tervezete; az új jogszabály elfogadása után várhatóan csökken a végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt fiatalkorúak száma - közölte az Igazságügyi és Rendészeti Minisz
2008. szeptember 4. csütörtök 10:08 - Hírextra
A szaktárca azt követően adott ki közleményt, hogy előző nap Szabó Máté ombudsman "konkrét intézkedési tervet" kért Draskovics Tibor minisztertől, mert egy vizsgálatában azt állapította meg: közvetlen veszélyben vannak a fiatalkorú fogvatartottak élethez és emberi méltósághoz fűződő alkotmányos jogai több büntetés-végrehajtási intézetben.

Az IRM utalt arra, hogy Draskovics Tibor még hivatalba lépésekor elrendelte a büntetés-végrehajtás átfogó, az európai uniós elvárásokhoz is igazodó fejlesztési programjának elkészítését.

Közölték azt is: elkészítették a Btk. általános részét tartalmazó úgynevezett novella tervezetet. Eszerint a végrehajtandó szabadságvesztés büntetést fiatalkorú bűnelkövetők tekintetében "legvégső esetben" kiszabható büntetésként tartalmazza, kizárólag a legsúlyosabb bűncselekmények, és a legveszélyesebb elkövetőkkel szemben.

Elfogadása esetén várható, hogy a fiatalkorúak körében már középtávon is csökken a végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre ítéltek száma - tették hozzá.

Az ombudsman szerint a fogvatartottak egymással szembeni agresszióját az államnak minden lehetséges eszközzel meg kell akadályoznia. Szabó Máté azután rendelt el vizsgálatot, hogy 2007 októberében a tököli büntetés-végrehajtási intézetben egy fiatalkorú elítéltet megöltek a zárkatársai.

Közölte, arra a következtetésre jutott, hogy Tökölön és Szirmabesenyőn a fiatalkorúak elhelyezése közvetlenül veszélyezteti az élethez és az emberi méltósághoz, az állami védelemhez és gondoskodáshoz való, a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődésükhöz szükséges alkotmányos jogaikat.

A vizsgálat szerint a fogvatartottak ott fordulnak egymás ellen, ahol a zárkák túlzsúfoltak; egy pécsi úgynevezett "előzetesházban" például egy egyszemélyes zárkában hat embert helyeztek el. Az ombudsman megállapította: az előzetesházak átlagosan 200 százalékos "kihasználtsága" embertelen, megalázó bánásmódot jelent. A vizsgálatból kiderült az is: Tökölön mindössze két pszichológus foglalkozik hétszáz fogvatartottal.

Szabó Máté szerint csak a legsúlyosabb esetekben indokolt, hogy előzetes letartóztatásra büntetés-végrehajtási intézetet jelöljenek ki, ezért a szociális és munkaügyi miniszternek újabb javítóintézet létrehozását ajánlotta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását