2024. április 28. - Valéria

Ellen kell állni gyógyszerlobbinak

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) álláspontja szerint a patikai és a gyógyszerpiacon ellen kell állni a lobbinak, s fenn kell tartani a liberalizáción és a verseny erősebb kényszerén alapuló szabályozást - ezt a szervezet pénteken közölte az MTI-vel.
2008. október 31. péntek 16:03 - Hírextra
A GVH rámutatott arra: a patikai piacon 2007-ben kezdődött nyitás lehetővé tette a fogyasztói igényekhez való rugalmasabb alkalmazkodást, s a gyógyszergyártók közötti verseny erősödése nyomán csökkent a gyógyszerek ára.

A gyógyszertári piacnyitás a szervezet szerint kedvező eredményekkel szolgált, annak ellenére is, hogy szigorodó makrogazdasági feltételek közepette, a gyógyszerpiac szűkülése idején történt.
A megélénkült verseny hatására - már rövid idő alatt is - érdemben javult a betegek hozzáférése a gyógyszertári szolgáltatásokhoz, mivel összességében 10-15 százalékkal több patika működik, mint korábban. A forgalmas helyeken (például bevásárlóközpontokban) akár a korábbi átlag másfélszeresét elérő nyitvatartási időket vezettek be.

Javult a gyógyszertárak által kínált szolgáltatások választéka is, és egyre több helyen nyújtanak a patikák az egészségi állapot ellenőrzésével kapcsolatos szolgáltatásokat (például vérnyomás- és vércukorszint-mérést), miközben az árverseny első jelei is megjelentek.

A GVH kitért arra, hogy a gyógyszerek közötti versenyt erősítő intézkedések - különösen az árlicit, a támogatási lehetőségből történő kiesés és az abból fakadó forgalom- és profitcsökkenés veszélye - hatására, az előző évekhez képest példátlan módon tömeges árcsökkentéseket sikerült elérni.

Mint felidézte, az Alkotmánybíróság több határozatában is foglalkozott a területet szabályozó törvényekkel, s néhány kisebb jelentőségű hibát leszámítva alkotmányosnak és összességében fenntarthatónak nyilvánította az új szabályozási modellt.

A Gazdasági Versenyhivatal álláspontja szerint semmi nem indokolja a korábbi szabályozási modellre való visszatérést.

A gyógyszerészek keddi, budapesti nagygyűlésén a felszólalók azt mondták, hogy sok száz patika bajban van, ezért patikaalapítási moratóriumra lenne szükség. Székely Tamás egészségügyi miniszter az elhangzottakra reagálva közölte, addig nem függesztik fel a liberalizációt, amíg nem igazolódik be, hogy az a betegeknek hátrányos.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását