2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

A mai magyar médiában nincsenek tabuk

A mai magyar médiában nincsenek tiltott témák, de az újságíróknak sok esetben alaposan meg kell verekedniük az információkért - hangoztatta a Zsigmond Király Főiskola csütörtöki pódiumbeszélgetésének több résztvevője is.
2008. szeptember 4. csütörtök 19:44 - Hírextra
Két évtizede "millió tabu volt; most nincsenek tabuk, csak nem jutunk hozzá az információkhoz" - mondta Hirschler Richárd, a hvg.hu főszerkesztője, példaként a Kulcsár-ügyet idézve, amelynek politikai kapcsolódásait "soha nem fogjuk megtudni".

Gálik Mihály médiaközgazdász ezt azzal toldotta meg: kérdés, hogy van-e olyan ember, aki ezeket az anyagokat ki merné szivárogtatni, és olyan lap, amelyik nem ódzkodik közzétenni az efféle információkat. A mai magyar médiaszabályozás gyengéi kapcsán arról beszélt, "életveszélyes" dolog a pártok kezébe adni a közrádió és a köztévék felügyeletét.

"Nem kell a kereskedelmi szférát olyan feladatokkal ellátni, amelyek lehetőséget adnak annak sakkban tartására" - mondta a kötelező kiegyensúlyozottságra és közszolgálati vállalásokra utalva, és azt is megemlítette: hiába hirdeti magát pártatannak egy médium, ha a közönség mást érzékel.

"A bajok nagy része nem szabályozási jellegű" - hangoztatta véleményét Halmai Gábor alkotmányjogász, aki utalt arra is: 1992-es döntésében az alkotmánybíróság arra az álláspontra helyezkedett, hogy a közmédia államtól való függetlensége a parlamenttől való függetlenséget is jelenti

Mint mondta, a hatályos médiatörvény azonban ezt "elemi szinten sem valósítja meg".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását