2024. április 27. - Zita

Mi van, ha nem leszünk otthon vasárnap?

Pénteken délutánig kérheti a választópolgár a lakóhelye szerint illetékes jegyzőtől azt az igazolást, amellyel lakóhelyétől távol, Magyarország egy másik településén szavazhat vasárnap. Igazolást személyesen vagy meghatalmazott útján pénteken 16.00 óráig
2008. március 6. csütörtök 11:06 - Hírextra
Ezt követően a választói névjegyzéket lezárják. Megszűnt ugyanis annak a lehetősége, hogy az állampolgár a szavazás napján vetesse fel magát a névjegyzékbe. Korábban, ha valaki nem szerepelt a listán, de a bizottság előtt igazolta magát, felvették a névjegyzékbe, és szavazhatott.

A választási eljárásról szóló törvényt tavaly decemberben módosították. Az új szabályozás szerint minden olyan településen, ahol legalább két szavazókör van, ki kellett jelölni egy olyan szavazókört, ahol az igazolással szavazók leadhatják szavazatukat. Ezeket a kijelölt szavazóköröket az interneten tette közzé az Országos Választási Iroda.

Az igazolás kiállításakor tehát nemcsak a település nevét írja rá a jegyző, hanem azt is, hogy az állampolgár melyik szavazókörben adhatja le voksát. Ez az igazolással szavazók számára kijelölt szavazókör egyébként megegyezik az úgynevezett "településszintű szavazókörrel", ahol az adott településre bejelentett (de lakcímmel nem rendelkező) hajléktalanok adhatják le voksaikat.

A választók március 9-én a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj kérdéseiről három eltérő színű - lila, zöld és fehér - lapon szavazhatnak. A népszavazás akkor eredményes, ha a választópolgárok negyede egy adott kérdésre azonos választ ad. Ez azt jelenti, hogy a mintegy 8 millió választó közül két millióan "igennel" vagy kétmillióan "nemmel" kell hogy voksoljanak kérdésenként.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását