2024. május 17. - Paszkál

Táncvásár

Táncbemutatók, módszertani és készségfejlesztő foglalkozások mellett énektanulás is várja az érdeklődő pedagógusokat a fővárosi Hagyományok Házában pénteken rendezendő Táncvásáron.Sándor Ildikó, a Hagyományok Háza folklór osztályának vezetője az MTI-nek e
2008. szeptember 3. szerda 07:48 - Hírextra
A rendezvényt - amelynek mottója: Amikor minden körbeér - a művészeti iskolákban, általános iskolákban, óvodákban és közművelődésben dolgozó, néptáncot oktató pedagógusoknak, néptánccal foglalkozóknak hirdetik meg.

A programot óvodás és iskolai csoport bemutatója nyitja meg, ezután előadás és műhelymunka következik. A Táncvásárra ellátogatóknak énekes körjátékokat, moldvai táncokat oktatnak, de lehet még karikázó dalokat, moldvai énekeket is tanulni. Az érdeklődők egész nap betekinthetnek a Hagyományok Háza gazdag film- és zenei gyűjteményébe a lánc- és körtáncok témában.

 A programokat a Hagyományok Háza új moldvai oktató DVD-jének bemutatója zárja.Sándor Ildikó elmondta: az elmúlt két évtizedben városi szórakozási formaként rendkívül népszerűvé vált moldvai táncokat táncolni és egyre többen ismerkednek a csángómagyar kultúrával is.

Ugyanakkor a divatosság egyfajta felhígulást is eredményezett, ebben szeretnének "kapaszkodót nyújtani". Az oktatóanyagon archív felvételeken láthatók moldvai táncok, emellett néprajzi tanulmányok, a viseleteket bemutató fotók is szerepelnek.

A nap zárásaként este a táncos lábúaknak a moldvai és gyimesi csángó zenét játszó Tatros, Szigony és Zurgó Együttes húzza a talpalávalót a táncházban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását